KC Kültür Bakanlığı, Başbakan Akylbek Japarov'la ilgili bir yazı nedeniyle Nazarnews.org sitesini iki ay süreliğine engelledi.

KC Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti'nin “Güvenilmez (yalan) Bilgi Hakkında” Kanununu gerekçe göstererek www.nazarnews.org  web sitesinin iki ay süreyle kapatılmasına karar verdi. 
Bu konu hakkında Bakanlık tarafından 19 Ekim'de Azattyk haber sitesine bilgi verildi.
İnternet alanının izlenmesi (takip edilmesi) sırasında, söz konusu sitede Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Japarov'un onurunu, haysiyetini ve ticari itibarını zedeleyen bir makalenin yayınlandığının tespit edildiği kaydediliyor.
“Bakanlık söz konusu olan makalenin kaldırılması için www.nazarnews.org 'a tebligat gönderdi. Kültür Bakanlığı, makale kaldırılmadığından dolayı yasa gereği kararın Dijital Kalkınma Bakanlığı'na iletildiğini bildirdi.
11 Ekim'de www.nazarnews.org  internet sitesi «Akylbek Japarov ne zaman "Siyahlar" gibi af dileyecek?» başlıklı makale yayınladı. Makalede "son 32 yıldır ülkeyi sömürerek yolsuzluk yapan yetkililerin mallarına el konulmasını halkın destekleyeceği" belirtiliyor.
Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Japarov, ismi geçen sitenin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.
Kırgız Cumhuriyeti'nin kamuoyunda "Sahte Haber Kanunu" olarak bilinen "Güvenilmez (yalan) Bilgi Hakkında" Kanunu 2021 yılında kabul edilmişti. Kanun tasarısını KC Jogorku Keneş (VI) Milletvekili Gulşat Asylbaeva teklif etmişti.
Kanuna göre, Bakanlar Kurulu, yanlış bilgilerin yayınlandığı herhangi bir web sitesini mahkeme kararı olmaksızın engelleme hakkına sahiptir. Kamuoyu, yetkililerin bu yasayla ülkede ifade özgürlüğünü "engellemek" istediğine dair endişelerini defalarca dile getirdi.
Yasanın kabul edilmesinden bu yana, ResPublica gazetesi, 24.kg haber ajansı, Radio Azattyk ve Kloop portalı web siteleri engellendi.

WhatsApp Image 2023-10-21 at 19.37.28WhatsApp Image 2023-10-21 at 19.37.28 (2)

Editör: Habererk Com