661. Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde kuralar her zamanki gibi büyük önem taşıyor. Özellikle bir detay var ki bütün başpehlivanların iki kat önem verdiği nokta olacak.

Birinci turda 54 Başpehlivan meydanda olacak ve güreşler 27 çift müsabaka olarak tüm başpehlivanların katılımıyla gerçekleşecek. Ancak bir sonraki turda işler biraz daha karışacak.

27 kazanan başpehlivanın sayısı kural gereği 16 Başpehlivana düşürülmesi gerektiğinden 11 çift müsabaka yapılacak ve 5 Başpehlivan müsabaka yapmadan 3. tura yükselecek.

Peki bu konu neden bu kadar önemli?

Öncelikle, Şaban Yılmaz, Fatih Koyuncu, Ali Altun, Onur Şenel ve Salih Dorum gibi 40 ve 45 yaş sınırındaki Başpehlivanlar olası ikinci tur kurasına katılma hakkı elde ettiklerinde kendilerini son 16'ya müsabaka yapmadan çıkartacak bir avantaja kavuşmuş olabilecekler. Böylece seneye de Kırkpınar'da yer alabilecekler.

Sonrasında özellikle kemeri ve kürsüyü hedefleyen Başpehlivanlar kendileri ya da en önemli rakipleri bu beş kişiden biri olursa bir maç az yapma avantajına sahip olacak ya da bir maç fazla yapma dezavantajına maruz kalabilecekler.

Aynı zamanda 1 ve 3. turlar arasında dinlenme alacak bu başpehlivanlar, üçüncü turu da geçmeleri halinde 4. tur pazar günü yapılacağı için her tur arasında geniş dinlenme zamanına sahip olarak nispeten az yıpranarak yol almış olacaklar. 4. turu geçen başpehlivanların da kürsüye çıkmayı garantilediğini düşünürsek kürsünün şifresi 2. tur 5 isim dersek çok yanılmış olmayız. Tabii ki bu durum olmazsa olmaz bir durum da değildir. İyi olan her halükarda kazanacaktır.

Editör: Umut ACAR