Covid-19 pandemisi öncesinde başlayan küresel dönüşüm, 21. yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin kapıyı çalmasıyla giderek hız kazandı. Can çekişen neo-liberal sistemin yerini nasıl bir sisteme bırakacağı, milyarlarca insanı nasıl bir yarının beklediği sorusu ise hala cevap arıyor.

Türkiye'nin 'Türk asrı' olacağı müjdelenerek 'merhaba' dediği 2000'ler, aradan geçen 22 yılda bekleneni getirmekten uzak kaldı. Türk entelijansiyası hala umut vadeden çıkışlarda bulunsa da bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geleceğe dair soru işaretleri mevcudiyetini koruyor.

Karmaşık düşüncelerle geçen günlerin nasıl bir yarına gebe olduğu, merak konusu olmaya devam ederken Habererk, okurlarına bugünlerde daha önem kazanan bir kitap öneriyor.

Peter Fleming'in çok sayıda dile çevrilen 'Bunlar Daha İyi Günlerimiz' adını taşıyan 'Kapitalizm Sonrasında Hayatta Kalmak İçin Bir Rehber' alt başlıklı eseri, geçtiğimiz yıl Gökçenur Şehirli'nin çevirisiyle Runik Kitap'tan Türk okurunun da takdirlerine sunuldu.

Paul Mason'ın "Gerçekten harikulade bir kitap… Hem dehşet verici hem de keyifli" sözleriyle yorumladığı eser, şu sözlerle takdim edildi:

"Kapitalizm intihar etmek üzere ve bizi de kendisiyle birlikte alaşağı etmekle tehdit ediyor. Peki bunun sonunda insanlığın yüz akı parlak bir sosyal dönüşüm mü yaşanacak, yoksa yeni bir karanlık çağ mı başlayacak?

Peter Fleming, Bunlar Daha İyi Günlerimiz: Kapitalizm Sonrasında Hayatta Kalmak İçin Bir Rehber’de, neoliberal kapitalizmin bugün yaşadığı krizin çok daha kötü bir senaryoya yol açma ihtimalini masaya yatırıyor. İşler iyice çığırından çıkınca saklanmak için kendilerine sığınak arayan CEO’lar bu ihtimalin farkında. Devleti baştan aşağı askerîleştirilmiş bir makineye çeviren siyasetçiler de öyle.

Ne var ki bazılarımız uyarı işaretlerini hâlâ görmüyor veya görmezden geliyor. Dibe vurmuş olsak bile, güneşli güzel günlerin çok uzakta olmadığını düşünüyor. Bizi iflah olmaz iyimserliğe kapılmamaya çağıran Fleming ise henüz dibe vurmadığımızı ve çok daha kötüsünün mümkün olabileceğini ileri sürüyor.

Kaderciliğe ya da umutsuz bir teslimiyete düşmeden, mevcut dünyanın çeşitli hâlleri gerçekçi bir gözle nasıl çözümlenebilir? Eli kulağındaki distopik dönüşüme karşı nasıl bir tavır alınabilir?

Bunlar Daha İyi Günlerimiz, mutlu olmayan sona hazırlanmak için."

Editör: TE Bilişim