Bana göre Ak Parti iktidarının son dönemde yaptığı iki hamlenin de hazineyi iflasa götüreceği aşikardır.

Kur Korumalı Mevduat projesi başlı başına bir garabettir. Kuru kota altına aldık diyen iktidar 2023 yılı için dolar kurunu 21.5 TL olarak tahmin etmesi de bu projenin iflasının itirafıdır. Kaldıki; uzmanlara göre bu hızla dolar kurunun 2023'de 30 TL'ye doğru yaklaşacağı düşünülmektedir. 

Uzman Görüşü Şöyle:

Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti Merkez Bankası'nın yükümlülüğü hariç Ağustos'ta 15 milyar TL oldu, 6 aylık maliyet 75,6 milyar TL'ye çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2 Eylül haftası itibariyle 1,3 trilyon TL'ye ulaştı.

KKM’nin gerçek anlamı ise 84 milyon içinde mutlu azınlık olan abartılı bir ifade ile 1milyon kişiye sermaye transferinden başka bir şey değildir. Başka bir ifade ile tersine Robin Hood olayıdır. Bilmeyenler için tekrarda fayda vardır. Robin Hood İngiliz edebiyatında; zenginden alıp fakire dağıtan bir figürdür. Bizde ise tam tersi fakirden alınan vergiler zenginlerin kur nedeniyle kaybını önlemek amacıyla uydurulan KKM uygulaması ile zenginlere para transferi olarak ifade edilmektedir.

Sosyal Konut Projesine gelince olay daha da vahim bir hal almaktadır. Şöyleki; insan ilk duyduğu zaman müthiş bir proje olarak algılıyor. Ama projenin satır aralarına sıkıştırılmayan veya olayın reklamasyonu yapılırken açıklanmayan bazı kurnazlıkların ipuçlarını görmekteyiz.

Evi olmayan bir kişi olarak projeyi duyduğum anda bende heyecanlandım. Ama heyecanım çok kısa sürdü.

Anlatalım:

Normal olarak bankalardan konut kredisi alsanız bankaya ödeyeceğiniz taksitler sabit olacağı için ne ödeyeceğiniz, alacağınız evin size kaça mal olacağını görebiliyorsunuz. Ama yeni açıklanan Sosyal Konut Projesi öyle mi? Hayır. Yıllık artışlar Tefe, Tüfe’ye göre değil memur maaşlarına yılda iki kez yapılan artış oranında ödeyeceğiniz meblağ o oranda artırılacaktır. Yani ucu açık bir ödemedir. Bu evin 20 yıl sonra size kaça mal olacağını kestirmek mümkün değildir.

Ekonomi uzmanlarının açıklamalarına göre normal olarak yüzde 40 enflasyonla alacağınız bir konut size 80 milyar TL’ye mal olacağı ifade edilmektedir. Projeyi duyunca bende heyecanlanmıştım. Ama projenin gizli kalan bölümleri açıklandıkça benim heyecanım da son buldu. Ben o kadar cesur olamadım. Ucu açık bir ödemeye ben şahsen cesaret edemem. Alacak olanlara şimdiden hayırlı olsun temennisinde bulunmak istiyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE