KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı ve dönemin Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyetin ilan edildiği Meclis birleşiminin tamamlanmasından sonra meclis önünde toplanan vatandaşlara “Ne mutlu KKTC'nin Türk çocuklarına" diyerek KKTC’nin kuruluşunu kutlamıştı.

Kıbrıs, 1960 yılında bağımsız bir cumhuriyet olarak kuruldu. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması sırasında, adadaki Türk ve Rum toplulukları arasında dengeyi sağlamak amacıyla çeşitli garantiler ve özel haklar içeren Zürih ve Londra Antlaşmaları imzalandı.

Adada yaşayan Türk ve Rum toplulukları arasında siyasi ve toplumsal çatışmalar yaşandı. 1963 yılında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde görevden alınan Türk yetkilileri ve sonrasında artan gerilimler, adanın iki kesimi arasında barışın zedelenmesine neden oldu.

Ülkücü seçilmiş insandır Ülkücü seçilmiş insandır

Rumların adada artan zalimliklerine karşılık Türkiye 1974 yılında Kıbrıs’a çıkartma yaptı. Her türlü diplomatik yolu deneyen Türkiye, İngiltere’deki görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca hafızalara kazınan “Ayşe’yi tatile gönderin” sözleriyle Mehmetçik Kıbrıs’a gönderildi.

Türkiye'nin müdahalesinin ardından, 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti resmi olarak ilan edildi. KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı ve dönemin Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyetin ilan edildiği Meclis birleşiminin tamamlanmasından sonra meclis önünde toplanan vatandaşlara “Ne mutlu KKTC'nin Türk çocuklarına" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Habererk Haber Merkezi