Koronavirüs vakaları giderek artarken, tatil sezonuyla birlikte yoğunluk yaşanan oteller ve turistik tesislerdeki covid önlemleri yeniden gündeme geldi. Tatilciler, otellerde ve otel çalışanlarında yeterli önlem alınmadığından şikayet ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın yeniden tedbirleri artırmasını istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 13 Mayıs 2020’de Covid-19’a ilişkin kontrollü normalleşme sürecinde turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla konaklama tesislerinde alınacak önlemlere ilişkin genelgede esnekliğe gitmişti. Pandemi kurallarını yeniden düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy imzasıyla yayımlanan genelgede otellerin Güvenli Turizm Sertifikası’nın olması gerektiği vurgulanırken, personel ve misafirler için uyulması gereken maddeler de açıklanmıştı.

Ancak genelgeye rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi internet sitesine de yansıyan şikayetlerde, otellerde, termal otellerde ve turistik tesislerde kurallara uyulmadığına yönelik şikayetler yer aldı.

Otellere girdikleri andan itibaren, resepsiyondan başlayarak, yeme-içme alanları, açık ve kapalı havuzlar, sauna, hamam, spa, çocuklar için oyun alanları, dinlenme alanları, şezlonglar, etkinlik alanları, konser alanlarında yeterli derecede dezenfeksiyon yapılmadığından şikayet eden tatilciler, otel çalışanlarının da maske kullanmamasından yakındı.

Alanya’da gittiği bir otelde haşema giydiği için çocuklarını oynattığı havuzdan atıldığını ileri süren bir tatilci, otele Covid-19 salgını nedeniyle “haşema ile girilmez” kuralı getirildiğini, ancak bu kuralın kaldırılmasına rağmen otelin önceki yasağı devam ettirdiğini ve bilgilendirme yapmadığını belirtirken, bir başka tatilci ise tur şirketi aracılığıyla aldıkları tatilde korona tedbirlerini özellikle sormalarına rağmen, korona tedbirleri açısından ödüllü olduğunu belirten otelde hiçbir tedbir görmediğinden şikayetçi oldu.

Bir tatilci ise Afyon Sandıklı’da gittiği termal otelde ailesiyle birlikte koronavirüse yakalandığını belirtirken, bir tatilci de otellerde salgın bahanesiyle saat 23.00’da herşeyin sona erdiğinden şikayet ederken, buna rağmen otellerin salonundaki düğün, nişan gibi etkinliklerin devam ettiğini söyledi.

Şikayetlerde bir vatandaş ise sığınmacı sorununa dikkat çekerek, rezervasyon yaptırdığı odanın kendisine haber verilmeden daha fazla para verdiği için Araplara verildiğini ileri sürdü.

SON GENELGEDE BAKIN KORONAVİRÜS TEDBİRLERİNİ AZALTAN HANGİ MADDELER VAR?

Covid 19 Genelgelerinin Yürürlükten Kaldırılması GENELGE 2022/1 Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanmasının önemli hale gelmesi nedeniyle, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca alınan önlemlerin de kaldırıldığı veya esnetildiği dikkate alınarak, salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrolü normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla yürürlüğe konulan; Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Sürecine ilişkin Bakanlığımızın 12.05.2020 tarihli ve 2020/6 Sıra Sayılı Genelgesi ile bu Genelgede bazı değişiklikler ve ilaveler yapan 02.06.2020 tarihli ve 2020/9 Sıra Sayılı, 01.07.2020 tarihli ve 2020/14 Sıra Sayılı, 02.08.2020 tarihli ve 2020/15 Sıra Sayılı, 12.08.2020 tarihli ve 2020/16 Sıra Sayılı, 12.08.2020 tarihli ve 2020/16 Sıra Sayılı, 08.10.2020 tarihli ve 2020/17 Sıra Sayılı, 27.11.2020 tarihli ve 2020/18 Sıra Sayılı, 10.06.2021 tarihli ve 2021/2 Sıra Sayılı Genelgeleri, Yeme-İçme Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Hakkındaki Bakanlığımızın 20.05.2020 tarihli ve 2020/8 Sıra Sayılı Genelgesi, Deniz Turizmi Tesis ve Araçları İle Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetlerde Kontrollü Normalleşme Sürecine İlişkin Bakanlığımızın 05.06.2020 tarihli ve 2020/10 Sıra Sayılı Genelgesi, Turist Rehberliği Hizmetinde COVID-19 Pandemi Sürecinde Uyulması Gereken Kurallara İlişkin Bakanlığımızın 09.06.2020 tarihli, 2020/11 Sıra Sayılı Genelgesi, Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Sürecine ilişkin 23.06.2020 tarihli ve 2020/12 Sıra Sayılı Genelgesi, Yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, Bakanlığımızdan belgeli olan veya olmayan 30 oda ve üzeri kapasitedeki tüm konaklama tesislerince Güvenli Turizm Sertifikası alınması zorunluluğu devam etmekte olup, bu sertifikayı almayan konaklama tesislerine 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında işlem tesis edilecektir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mart ayındaki genelgesinde ise şu maddeler yer alıyor:

Konaklama tesisleri için belirlenen kriterlerde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) kapsamında üye otelleri denetleyen denetim firmaları tarafından otellere iletilen denetim kriterlerinde değişikliğe gidildi. Güvenli Turizm Sertifikasını veren TGA tarafından denetim firmalarına iletilen yeni kurallara göre otellerde açık büfe geri döndü.

AKP'li belediye 23 Nisan'ı Atatürksüz kutlamaya kalkıştı AKP'li belediye 23 Nisan'ı Atatürksüz kutlamaya kalkıştı

Konaklama tesisleri için belirlenen kriterlerde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından revizyon yapıldı. İlgili revizyon çerçevesinde kritik değişiklikler aşağıda belirtilmiş olup, uygulamalarınızı bu doğrultuda sürdürmeye devam edebilirsiniz. Belirtilen maddeler dışında diğer tüm uygulamalar aynı şekilde devam etmektedir.

  • Açık büfede ürünlerin misafirlere görevli personel tarafından verilmesi uygulaması kaldırılmıştır. Misafirler Covid tedbirleri kapsamında açık büfeyi rahatlıkla kullanabilirler.
  • Resepsiyonda bulunması gereken Covid 19 ile hijyen konusundaki önlem, uygulamalar ve misafirlerin uyması gereken kurallar hakkındaki bilgilendirme yazılarıyla ilgili olan uygulamalar kaldırılmıştır.
  • Personel ve misafirlerin ateş ölçümü ve kayıtlarının tutulmasıyla uygulaması kaldırılmıştır.
  • Oluşturulan müşteri kayıtlarının kullanımı ve takip-kayıtlarının tutulması uygulaması kaldırılmıştır.
  • Görevli personellerin süreç eğitim, motivasyon ve psikolojik destek kayıtlarının tutulması uygulaması kaldırılmıştır.
  • Odalarda tek kullanımlık ürünlerin (şampuan, sabun v.b.) zorunlu kullanımı kaldırılmıştır. Dilerseniz dispenser ile de kullanım gerçekleştirilebilecektir.
  • Masaları arasındaki en az 2m, sandalyeler arası 60 cm uygulaması sadece kapalı alanlar için uygulanacaktır.
  • Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası v.b. ürünlerin kullanımında görevli personelin bulunması uygulaması değişmiş olup, gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılarak kullanılması gerekmektedir. Artık kullanım sırasında personel bulunması gerekmemektedir.
  • Yemek masaları üzerinde dezenfektan ürünlerinin bulunması uygulaması kaldırılmıştır.
  • Sauna, hamam, SPA kullanımındaki 30 dakika sınırı uygulaması kaldırılmıştır.
  • Fitness salonları ve SPA bölümündeki salon giriş-çıkış takibi, kişi sayısı düzenlemesi ve bunların kayıtlarının tutulması uygulaması kaldırılmıştır.
  • Satın alma ana başlığındaki görevlilerin kişisel koruyucu ekipman kullanması uygulaması kaldırılmıştır.
  • İzolasyon odalarıyla ilgili olan maddeler kaldırılmış olup, belirti gösteren misafirlerin (aileleri dahil) kendi odalarında konaklaması konusunda değiştirilmiştir. İzolasyon için ayrılmış olan odalarınızı ihtiyaç halinde kullanabilirsiniz.
  • İzole edilmiş misafirlere, konaklama süresi sona erene kadar aynı personeller tarafından hizmet verilmesi, aynı personellerin diğer misafirlere hizmet vermemesiyle ilgili olan uygulama kaldırılmıştır.
  • Odalarda Türkçe ve İngilizce dillerinde bulunması gereken misafir Covid 19 bilgilendirme rehberi ve anlaşmalı sağlık kuruluşu bilgisini içeren dokümanlarla ilgili olan uygulama kaldırılmıştır.

Editör: Yadigar Hanım