İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiye Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı 3 gün sürecek 4'lü görüşmede, stratejik yol haritası belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'NATO Devlet ve Hükumet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Finlandiya Cumhurbaşkanı öbür taraftan İsveç Başbakanı birlikte bu dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz tabii kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz. Artık biz orta sahada top çevirmekten bıktık. Şu an itibarıyla da bunlar laf üretiyorlar, konuşuyorlar, aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda bakıyorsunuz bu terörist başlarından bir tanesi çıkmış orada söyleşi yapıyor. Bu söyleşide de bize veriyor veriştiriyor. Öbür tarafta ne diyor İsveç yöneticileri; biz şu anda bunları terörist olarak bir taraftan kabul etmiyoruz diyorlar, öbür taraftan Stockholm caddelerinde yürüyüş yapıyorlar, yürüyüşü yaparken İsveç polisinin kontrolü, denetimi bunların üzerinde ve bu şekilde bu yürüyüşler yaptırılıyor."

ZİRVENİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Stoltenberg'in hafta başında açıkladığı, Mukabele Gücü'nü 40 bin askerden 300 bine çıkarma planının NATO zirvesinin ana konu başlıkları arasında yer alması bekleniyor. NATO'nun on yıllık yeni Stratejik Konsept Belgesi de zirvede kabul edilecek. NATO'nun en son 2010'da kabul ettiği belgede "stratejik ortaklık" vurgusu yapılan Rusya'nın yeni belgede "doğrudan tehdit" olarak tanımlanması hedefleniyor. 

Zirvede Ukrayna'ya kapsamlı bir yardım paketinin de kabul edimesi bekleniyor. Birlik üyesi ülkelerin GSYİH'lerinin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma vaadini koruması da görüşülecek konu başlıkları arasında yer alıyor. NATO zirvesine ilk kez Gürcistan, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore de davet edildi.

Halen 30 ülkenin üye olduğu NATO'nun genişlemesi de gündemde.

Zirve, 30 Haziran'da sona erecek. 

Editör: Yadigar Hanım