24 milyon yıllık gergedan fosilinden protein çıkarıldı

24 milyon yıllık gergedan fosilinden protein çıkarıldı
24 milyon yıllık gergedan fosilinden çıkarılan proteinler, Dünya'daki eski yaşamın incelenmesinde devrim yaratacak bir keşif olarak değerlendiriliyor.

Kanada'nın Arktik bölgesinde bulunan 24 milyon yıllık bir gergedan fosilinden, bilim insanları antik proteinler çıkarmayı başardı. Bu çığır açan keşif, Dünya'daki eski yaşam formlarının incelenmesinde yeni bir dönemi başlatıyor.

Danimarka Kopenhag Üniversitesi Globe Enstitüsü'nden Dr. Ryan Sinclair Paterson liderliğindeki araştırmada, gergedanın diş minesi içinde korunmuş protein dizileri analiz edildi. Bu proteinlerin, şimdiye kadar bulunan en eski detaylı protein dizisi olduğu ve bilinen en eski DNA'dan on kat daha eski olduğu belirtildi. 'Paleoproteomik' olarak bilinen bu yöntem, DNA'dan daha dayanıklı olan proteinleri inceleyerek, evrimsel geçmişi, beslenme alışkanlıklarını ve hatta cinsiyeti belirlemeyi mümkün kılıyor.

Araştırmacılar, gergedan dişinde yedi farklı proteinin dizilimini çözümledi. Elde edilen veriler, bu antik gergedan türünün 41 ila 25 milyon yıl önce günümüz gergedanlarının atalarından ayrıldığını gösteriyor. Dr. Paterson, bu gergedanı evrim ağacındaki yerine yerleştirmek için buzul çağındaki yünlü gergedanlar ve dev boynuzlu Sibirya tek boynuzlusu gibi türlerle karşılaştırmalar yaptıklarını açıkladı. ABD'nin Chicago şehrindeki Field Doğa Tarihi Müzesi'nden Dr. Evan Saitta ise, tropikal bölgelerde proteinlerin bu şekilde korunmuş olmasının şaşırtıcı olduğunu, ancak bu bulguların başka örneklerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.