Analog ses nedir?

Mesela plaktan gelen sese mekanik ses denilebilir. Tamamen fiziksel bir olaydır bu. Plak üretilirken, ses titreşimleri, plağın üzerine direkt kazınmaktadır. İğne ise bu kazınmış yüzeye sürtündüğünde de ses üretir. 

plaktan gelen ses, mekanik sestir diyebiliriz. tamamen fiziksel bir olay. plak üretilirken, ses titreşimleri, plağın üzerine direkt kazınır. iğne, bu kazınmış yüzeye sürtündüğünde de, ses çıkar. aşağıdaki video ile çok daha iyi anlaşılacaktır.


Yukarıda gördüğümüz gibi plak yüzeyine yaklaştığımızda, kazınmış bir yol görmekteyiz. Bu 'V' şeklindeki yolun bir tarafı, sağ hoparlöre ses gönderilmesini sağlamaktadır. Diğer tarafı ise sol hoparlöre ses göndermeyi sağlamaktadır. Böylelikle ses de stereo olmakta...

Konuya gelecek olursak, bu kanalı takip eden iğne sesi üretiyor. Tıpkı tahta masaya tırnağımızı sürttüğümüzde çıkan ses gibi.

Analog, dijitalden daha mı iyi?

Bu iğneden çıkan ses cılız bir sestir. Eğilip kulak verdiğimizde müziği duymamız mümkündür. Bu müziğin sesini yükseltmek için ise bir yükselteç ve bir çift hoparlör gereklidir.

Cebimize sığdırdığımız mp3'ler

MP3 ve diğer dijital müzik dinleme yöntemleri, bu analog sesi taklit etmeye çalışmaktadır. MP3'ün en iyisi saniyede 320 KB veri akışı sağlar. Eğer plakla bunu kıyaslayabilseydik bu sayı 10 bin katına ulaşır. Yani plağın çözünürlüğü kat kat yüksektir. Plak dinlemeye alışkınsanız MP3 size tabiri caizse çamur gibi gelebilir.

Editör: TE Bilişim