Çanakkale'de 3. yüzyıla ait Roma hamamı ortaya çıkarılıyor
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda yürütülen arkeolojik kazılarda, milattan sonra 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir Roma hamamı gün yüzüne çıkarılıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Davut Kaplan, hamamın temellerinin ve duvarlarının ortaya çıkarılacağını, ancak üzerine inşa edilmiş Bizans dönemi evlerinin de inceleneceğini belirtti. Kaplan, Bizanslıların hamamı yıkıp veya değiştirerek konut olarak kullandığını ve şu an o dönem konutlarının kazı çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
Kazı çalışmaları, 1980'den beri devam eden ve bu yıl yaklaşık 20 kişilik akademik ekip, 15 öğrenci ve 6 işçiden oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle ve 2025 yılında 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında gerçekleştiriliyor. 2011 yılından beri İÇDAŞ'ın, son iki yıldır da HYDRO-WORKS AŞ.'nin destek verdiği kazılarda, bu yıl Roma hamamı odak noktası oldu.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Davut Kaplan, Batı Hamamı olarak adlandırılan hamamın yüzey araştırmalarıyla daha önce keşfedildiğini ve şu an temizlik ve sondaj çalışmalarıyla sınırlarının belirlendiğini açıkladı. Önümüzdeki haftalarda daha detaylı buluntuların ortaya çıkmasını beklediklerini belirten Kaplan, hamamın milattan sonra 3. yüzyıla ait olduğunu ve Hıristiyan Romalılar tarafından tahrip edildiğini, ardından Bizans dönemi evlerinin inşa edildiğini söyledi. Kaplan, Roma yapıları ve hamamın mimarisinin sağlamlığı, su sistemi ve inşaat teknikleri hakkında da detaylı bilgiler paylaştı, bu yapının öğrenciler ve halk için önemli bir eğitim kaynağı olduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.