İÜ'lü bilim insanlarından Marmara Denizi belgeseli: 'Derin Marmara'
İstanbul Üniversitesi'nden (İÜ) akademisyenler, Marmara Denizi'nde 200 metre derinlikte yaşayan sünger, mercan ve hidroidlerin dağılımı ve çeşitliliğini araştırdı. Robotik kamera ile görüntülenen bu canlılardan örnekler alındı ve çalışmalar, "Derin Marmara" adlı 45 dakikalık bir belgesele dönüştürüldü. Belgesel, yurt içindeki gösteriminin ardından uluslararası platformlarda da yayınlanacak.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi'nden bilim insanları, iki yıl önce üniversiteye ait "R/V Yunus-S" araştırma gemisiyle Marmara Denizi'ne giderek araştırma başlattı. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, Türkiye'de üretilen su altı robotuyla canlıları kayıt altına alırken, Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, yıllardır dalış yaparak incelediği mercanların özelliğine dikkat çekti. Projenin amacı, 50 metre ve altındaki mercan türlerini, yaşam alanlarını ve birlikte yaşadıkları sünger ve hidroidleri tespit etmekti.
İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve ADEP (Araştırma Üniversiteleri Destek Programı) tarafından desteklenen proje, "Kuzey Marmara Denizi Sünger, Mercan ve Hidroid Topluluklarının (50-300 m) Derin Sularda Dağılımı ve Biyoçeşitliliği" başlığını taşıyordu. Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde ilk gösterimi yapılan belgeselde, Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, Doç. Dr. Özlem Arda, Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Haldun Yardımcı ve Prof. Dr. Naci Görür gibi isimler yer alıyor. Belgesel, farklı disiplinlerden bilim insanlarının ortak çalışmasının bir ürünü olarak dikkat çekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.