Kayseri'li yönetmen İsmail Taşgeldi'nin 'Son Rüzgar' filmi 11 uluslararası ödül aldı
Kayseri'de yaşayan fotoğraf sanatçısı ve film yönetmeni İsmail Taşgeldi'nin (40), Tomarza ilçesinde çektiği yaklaşık 20 dakikalık ilk kısa filmi "Son Rüzgar", uluslararası 11 festivalden ödülle döndü.
Los Angeles, Berlin, Londra, Toronto ve Milano gibi şehirlerin film festivallerinde ödüller kazanan Taşgeldi, filminin 30'un üzerinde festivalde gösterildiğini ve binlerce kişi tarafından izlendiğini belirtti. Taşgeldi, "Kayseri'yi, Tomarza'yı, Develi'yi, buranın coğrafyasını, insanını, hikayesini gördüler. Dünyanın birçok yerinden bu konuda mesajlar da aldım." dedi. Tomarza'da doğup büyüyen ve 12 yaşında ailesiyle şehir merkezine taşınan Taşgeldi, doğduğu coğrafyanın etkisiyle bozkır fotoğrafçılığına yönelmiş, Erciyes Üniversitesi Makina Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra birçok yeri gezip fotoğraflamaya başlamıştı.
Fotoğraflarında yaşanmışlıkları ve duygulu anları tercih eden ve iyi bir sinema izleyicisi olan Taşgeldi, zamanla kısa film çekmeye karar verdi. Kendisine bir ekip oluşturarak doğduğu ilçede "Son Rüzgar"ı çekti. 2024 yılının Ekim ayında yayınlanan film, Los Angeles Film Festivali'nde "En İyi İlk Yönetmen", Berlin Film Festivali'nde "Seyirci Özel" ve "En İyi Sanat Yönetmeni", Londra Film Festivali'nde "En İyi Anlatı" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni", Toronto Film Festivali'nde "Seyirci Özel", Milano Film Festivali'nde "Mansiyon" ve Anatolia Film Festivali'nde de 4 uluslararası ödül olmak üzere toplamda 11 ödül kazandı. Taşgeldi, yeni filminin hazırlıklarını sürdürüyor.
Taşgeldi, filmin izleyicileri başrol karakteri ve kendi hayatlarını sorgulamaya iten kavramsal bir yapıda olduğunu vurguladı. "Kayseri'de "Son Rüzgar" adında bir film çektik. Filmimiz, "festival filmi" mantığıyla çekildi. 11 uluslararası ödül alarak bizi mutlu etti. Los Angeles'ta "En İyi İlk Yönetmen" ödülünü, Berlin'de "Seyirci Özel" ödülünü, Londra'da "En İyi Sanat Yönetmeni", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini aldı. Toronto ve Milano'dan ödülle döndü. Yeni filmimiz "En Güzel Günüm" çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah o da beklediğimiz başarıyı sağlayacak hem şehrimize hem ülkemize güzel bir reklam olmasını umut ediyoruz." dedi. Filmde Tomarza'da yetimhanede büyüyen ve sonrasında Tomarza'ya yerleşen bir insanın kendini sorgulamasını, hayata bakış açısını ve toplumda yalnız yaşayan bir insanı toplumun dışlama halini ele alındığını belirtti. Gerçek hayata yakın bir şekilde kurmaca bir senaryo ile Tomarza'da çektikleri filmi, Kayseri'nin görsel güzelliklerini de kullanarak daha etkili bir sonuç elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.