İzleyiciler tarafından oldukça sevilen 'Hakan Muhafız' dizisinde gördüğümüz tılsımlı gömlek Osmanlı Padişahları tarafından da giyiliyormuş. 

Osmanlı döneminde padişahlar, düşmandan ve çeşitli büyülerden korunmak için tılsımlı gömlekler yaptırmış. Bu gömleklerin üzerindeki çeşitli semboller, dualar, şifreli harfler yazılırmış. 

Tılsımlı gömlekler muska gibi Allah'ın yardımını yanında hissetmektir. Tılsımlı gömleği ilk kimin giydiği ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte Şaman ayinlerinde bunun izleri görünebiliyor. Şamanların, ayin sırasında giydiği kıyafetler üzerine yerleştirdiği çeşitli semboller ve işaretler onun manevi yolculuğunda yardımcılarıydı:

Benzer bir şekilde üzerinde buda resmi işlenmiş, Uzak Doğu menşei bir gömlek olması, farklı kültürlerde benzer uygulamaların olduğunu göstermektedir. Dede Korkut hikayelerinde de kurşun ya da kılıç işlemeyen, görünmezlik veren gömleklerden bahsedilmektedir. Hatta Bizans’ta da bu tarz gömleklerin olduğu, Osmanlılara da Bizans'tan bu kültürün geçtiği söylenmektedir.

Tılsımlı gömleklerden Topkapı Sarayı’nda 87  adet bulunmaktadır. Bu gömleklerden 13 tanesinin kime ait olduğu biliniyor. Diğerlerinin kim için hazırlandığına dair bilgi bulunmamaktadır. 6 gömleğin hiç giyilmediği, 2 tanesinin kesin olarak giyildiği biliniyor. Diğerleriyle ilgili kesin konuşmak için henüz bir bilgi yok. 14. yüzyıldan 19.yüzyılla kadar farklı yıllarda yapılmış gömlekler bulunmaktadır ancak çoğunluğu 16.yüzyıla aittir.
 

Editör: TE Bilişim