Yavuz Çetin

1970 yılında Samsun'da doğan Yavuz Çetin, gazeteci olan babasının işi nedeniyle çocukluğunu Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde geçirir. Müziğe olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Yavuz Çetin, ilk enstrümanı curayla on yaşında tanışır. Müzik aletlerine olan ilgisi curadan sonra bağlama öğrenmeye başlamasıyla devam eder.

Bir süre sadece müzik dinler ve bu süre zarfında elektro gitar sesine hayran kalır. 1985 yılında ilk kez akustik gitarla tanışır ve on yedi yaşında profesyonel müzik yaşamına geçişiyle birlikte, İstanbul’da ve Türkiye’nin güney bölgelerinde çalışarak hayatını sürdürür. Öğrenimini, hayatının akışını şekillendiren o çok sevdiği müzik üzerine yapar.

Ortaöğrenimini Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlar. Liseden okul arkadaşı olan Ercan Saatçi ile yaptıkları I Will Cry adlı şarkı ile Hey dergisinin yarışmasını kazanır. Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü'ne girer. Üniversite hayati boyunca da Elektro Gitarını elinden hiç bırakmaz. Çalıştığı grup Labirent ile katıldığı Yıldız Üniversitesi müzik yarışmasından birçok ödül alarak çıkarlar.

Üniversiteyi çalışmalarından dolayı bitiremez. 1990 yılında İstanbul’da müzisyen dostları Batu Mutlugil (Duman grubunun gitaristi olan Batuhan Mutlugil'in babası), Zafer Şanlı ve Kerim Çaplı ile cover grubu olarak tanınan Blue Blues Band'i kurar. 1970 yılların rock ve blues parçalarının ağırlıkta olduğu çalışmaları sürdüren Blue Blues Band grubunda elektro gitar çalıp vokal yapar.

Yaşamı boyunca 1960'lı ve 1970'li yılların Rock Blues müziklerinden etkilenir. Daha sonraları yaptığı beste ve söz çalışmalarına Rock ve Blues müziğinin ruhunu yansıtır. Jimi Hendrix’i ve dünyaya mal olmuş blues şarkılarını da yorumlamaktan her zaman büyük bir keyif alır. 1990'lı yılların ortalarında Fuat Güner ile tanışmasıyla birlikte stüdyo müzisyenliğine başlar. Fuat Guner’in stüdyosunda sürdürdüğü çalışmalarında televizyon ve radyolar için reklam müziklerini gitarıyla seslendirir. Birçok sanatçının albüm kayıtlarına da gitarıyla imzasını atar. Gitarıyla eşlik ettiği albümler arasında İzel'in Bir Küçük Aşk, Kıraç’ın Deli Düş ve Bir Garip Aşk Bestesi, Soner Arıca’nın Ayrılık, Turgut Berkes’in albümündeki Miranda ve Mindos şarkıları, Sibel Tüzün'ün Tut Beni şarkısı ve Göksel’in Sabır şarkısı en bilinenleridir. Goksel’in şarkısındaki Talkbox performansının Türkiye’de bir ilk olması, ona Talkbox kullanan ilk gitarist sıfatını kazandırır. 1996 yılının ortalarında MFÖ grubuyla çalışmaya başlar. Grupla turnelere gider ve katıldığı tüm konserlerde gitarıyla eşlik eder. Bir yandan bar müzisyenliğine devam eder. 1997 yılında Ercan Saatçi prodüktörlüğünde ilk albümü için çalışmalara başlar.

İlk adlı albümünü Stop Müzik’ten çıkarır. Albümünde yer alan Erkeğin Olmak İstiyorum, ayrıca Sinan Çetin’in yönettiği Propaganda filminde kullanılan, Erkan Oğur’un perdesiz gitar performansının da yer aldığı Dünya isimli enstrümantal şarkısı en bilinenleridir. MFÖ ile konserlerde çalmaya ve Yavuz Çetin Group isimli grubuyla bar performansını devam ettirdiği süre içinde ikinci albüm çalışmalarına da başlar. 1999 yıllarının sonlarında TMC Film Müzik ile anlaşır ve ikinci albümü "Satılık" için stüdyoya girer. Sözü, müziği ve düzenlemeleri kendisine ait bir çalışmaya son kez imza atar. Mart 1999 tarihine çıkması planlanan albüm için tüm çalışmaları bitirir, ancak yaptığı bu son çalışmanın müzikseverlerle buluştuğunu göremeden hayata veda eder. Yavuz Çetin, 15 Ağustos 2001 tarihinde, saat 19.00 sularında Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak yaşamına son verdi. 1977 model Peugeot marka otomobili, Boğaziçi Köprüsü üzerinde, Ortaköy ayağına yakın bir noktada bulundu. 34 KBP 09 plakalı otomobilde Yavuz Çetin’in ruhsatı, ehliyeti, 500 dolar ve 190 lira, çeşitli ilaçlar ve 7 tane anahtar bulundu. Yavuz Çetin’in cesedi Adli Tip Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Emre Malikler

Ünlü Rock grubu Adamlar’ın gitaristi. Emre Malikler, müziğe 12 yaşlarında gitar çalarak başladı ve üniversite yıllarında prodüksiyon ve müzik teknolojilerine ilgi duydu. Yüksek lisans öğrenimini İTÜ MİAM Ses Mühendisliği ve Tasarımı programında 2012’de tamamladı. 2013’te aynı kurumda Sonic Arts bölümünde doktoraya kabul edildi. Bu yıllarda birçok albümde gitarist, mix-mastering mühendisi ve prodüktör olarak yer aldı, kısa film ve tiyatrolara müzikler yazdı, farklı mekan ve kurgular için ses tasarladı. Halen Stiver adlı deneysel elektronik ambient projesi ile üretimlerine devam ediyor.

Demir Demirkan

Demir Demirkan 12 Ağustos 1972 tarihinde Adana'da doğdu. Liseyi İzmir Özel Çamlaraltı Koleji'nde tamamladı. Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gördü. Üniversite yıllarında Pentagram grubuna gitarist olarak katıldı.

Pentagram grubu ile "Trail Blazer" albümünü tamamladıktan sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. Paul Hanson, Scott Henderson, Frank Gambale gibi birçok müzisyenle beraber çalıştı. Mezuniyetinden sonra da Los Angeles'ta kalarak pop, caz, afro, latin ve Rock gibi birçok müzik tarzında kayıtlarda bulundu, gitar çaldı ve şarkı sözü yazdı.

1996'da İstanbul'a döndü. Dönüşünde Pentagram grubu ile Anatolia albümünün kayıtlarını yaptı, ve Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün yapımcılığını üstlendi. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi (1997). Yapımcılık tarafı ağır bastığı için Pentagram gurubundan ayrıldı. 1999 yılında Şebnem Ferah, Artık Kısa Cümleler Kuruyorum ve Sertab Erener'in kendi adını taşıyan Sertab Erener albümünü hazırladı. Ricky Martin ve Sertab Erener'in düet yapığı, yapımcılığını Desmond Child'ın üstlendiği "Private Emotions" adlı şarkının kayıtlarında bulundu, bu versiyon Orta Doğu ülkelerinde yayınlandı.

1999 yılında Sony Müzik Türkiye ile antlaşma imzaladı. İlk solo albümü Demir Demirkan adıyla 2000 yılının Mayıs ayında yayımlandı.

İki televizyon filminde yardımcı roller aldı. 2000 yılının sonunda Sertab Erener'in Turuncu albümü için tekrar stüdyoya girdi. 2002 yılının Mart ayında ikinci solo albümü Dünya BenimŞablon:İi yayımladı.

Demir Demirkan, 2002'nin Ekim ayından itibaren Show TV'de yayınlanmaya başlayan 5'i Bir Yerde adlı dizisinin başrolünde yer aldı. Jenerik şarkısı ve müziklerini yazan Demirkan, "Hayat Sensiz Olmuyor" adlı şarkıya da diziden alınan görüntülerin de bulunduğu bir klip çekti.

2003 yılının Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'ye birincilik getiren "Every Way That I Can" adlı şarkının sözlerini yazdı ve Sertab Erener ile birlikte besteledi.

2004 yılında üçüncü solo albümü İstanbul 2004'ü, 2007 yılında dördüncü solo albümü Ateş Yağmurunda Çırılçıplak'ı yayımladı. 2008'de Yolun Yarısı adlı beşinci solo albümünü yayımladı. Öfkem ve Ben'i 2010 yılında yayımladı. 2012'de 2000-2012'yi yayımladı. Aynı yıl sonunda Hatırla'yı yayımladı. Daha sonra 2014'te altıncı solosu Tam Ölmek de Değil'i, 2015'te Günahı Boynuma teklisini yayımladı.

2016'dan beri çoğunlukla ABD'de hayatını sürdüren Demirkan zaman zaman kısa süreli de olsa Türkiye'ye gelmekte ve orada konserlerine devam etmektedir.2017'de Pentagram'ın 30.yılı nedeni ile Akustik adlı albümde gruba eşlik etmiş ve gruba yeniden dahil olmuştur. WAR 3 adlı rock/metal üçlemesinin ilk bölümü olan ve tamamı İngilizce parçalardan oluşan WAR 3 - Awakening EP'sini Şubat 2018'de yayımladı.2019 yılında ikinci ingilizce sözlü albümü olan Elysium In Ashes'i çıkarmıştır.

Ahmet Kanneci

Ankara Fen Lisesi'ni bitirdikten sonra ODTÜ'de mimarlık eğitimi alan Ahmet Kanneci'nin gitara olan ilgisi lise çağlarında başlamıştır. Burslu olarak Fransa'ya giden sanatçı, Perpignan Üniversitesi Konservatuvarı'nı birincilikle bitirmiş ve 25 yıl boyunca yurt dışında kalarak burada çalışmalarına devam etmiştir.

Ataol Behramoğlu, Ayhan Erman, Diler Argat, Ekrem Öztan, Selva Erdener, Sibel Özgün, Şefika Kutluer, Dorothy Randolph, Hiroki Terashima, Javier Garcia Moreno, Jorge Cardoso ve Victor Pikaizen gibi birçok ünlü isimle beraber konserler veren sanatçı; 2012 yılında Antalya Muratpaşa Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Gitar Festivali'nin sanat yönetmenliğini yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ve Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki gitar bölümlerinin kurucusu olan Kanneci halen bu okullarda dersler vermektedir.

Süleyman Bağcıoğlu

Eski Bulutsuzluk Özlemi gitaristidir. Vakti zamanında Kaygı ismindeki bir grupta da harikalar yaratan gitar ustasıdır. Blues, rock, müzik, gitar meraklısı herkesin canlı canlı izlemesi şiddetle tavsiye edilir.

Asım Can Gündüz

15 Ağustos 1955'te İstanbul'da dünyaya geldi. Doğduğunda parmakları perdeli olduğu için kendisine "ördek" denilen Asım Can Gündüz, bir şişeyi kırarak parmaklarının arasındaki perdeleri kesti. Okul başlayana kadar 14 ameliyat geçiren Gündüz, okullar başlamadan kısa süre önce ailesinin işi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı.

11 yaşında bir aile dostunun hediye ettiği gitar sayesinde müzik ile ilgilenmeye başlayan Gündüz, The Monkees ve The Ventures gibi sanatçıların eserlerini arkadaşlarına çalmaya başladı. Daha sonra farklı müzik grupları kurdu ve Jimi Hendrix'in hayatını anlatan bir müzikalde ünlü gitaristi canlandırdı. Bu sayede Frank Zappa gibi ünlü isimlerle tanıştı. 

Gündüz, uzun yıllar yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'nden Türkiye'ye 1980'li yılların sonunda döndü ve grubu Ambülans ile 21 Ekim 1981'de TRT'de bestelediği 4 İngilizce sözlü şarkıyı çaldı. Ambülans grubu ile 1980'li yıllarda çalmaya devam etti. 1982'de yine TRT'de Atatürk için yazdığı "Paşam" adlı bestesini söyledi ancak şivesinin bozukluğu nedeniyle 1990'lara kadar TRT'den ambargo yedi. 1984 yılında Milliyet gazetesinin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması'nın konuk sanatçılarından biri olup, Türkiye'yi dolaştı. Seyyal Taner'e bir sene vokalistlik yaptı.

1984 yılında tekrar ABD'ye dönmeye karar verdi ve plak çalışmaları yapmaya başladı ancak anne ve babasını kaybettikten sonra tamamen Türkiye'ye dönmeye karar verdi.

1989 yılı Ekim ve Kasım aylarında ilk albümü Anasının Gözü / Cin Gibi'yi kaydetti. Ancak albümdeki parçalardan bazılarının sözlerinin argo kelimeler içermesi gerekçesi ile albümün satışı 1990'da yasaklandı ve bu durum sanatçı tarafından protesto edildi. Albümün çıkması ise 1992 yılını buldu. Özel televizyonların yayın hayatlarına başlamalarıyla, Gündüz de bu albümü televizyonda tanıtma şansı yakaladı. Bu dönemde kendisinin televizyon performanslarına manken Sevda Demirel eşlik etti. Albümündeki "Turkish Girls" isimli şarkı aynı yıl BFBS Radio'da "ayın en iyi yabancı şarkısı" seçildi.

Asım Can Gündüz, sonraki yıllarda radyo ve TV programları yaptı. Energy FM, Power FM, ve Kiss FM radyolarının kurucu üyelerindendi. Ayrıca Zuhal Müzik'in ortaklarından biri olan Gündüz, burada gitar dersi de verdi. 1994 yılında Kanal 6'da Zeyno Günenç ile "Müzikalite" programı yaptı. 1997 yılında Baba Blues Band grubunu kurdu ve müzisyen arkadaşlarıyla televizyonda ve sahnelerde blues şarkılarını yorumladılar.

1998 yılında Bir Sevgi Eseri ismini taşıyan cover parçalara Türkçe sözler yazarak bir albüm çıkardı. "Romantik Blues" olarak tanıttığı bu albümde Gary Moore, Eric Clapton ve George Michael gibi sevilen sanatçıların şarkılarını sanatçılarla bire bir görüşerek telif ödemeleri yaparak yorumladı. 2000 yılında Dansöz adlı filmde oynadı.

2000 yılında ABD'ye geri dönme kararı alsa da bir sene sonra Marmaris'e taşındı, Marmaris içinde ve Türkiye dışında çeşitli mekânlarda konserler verdi. 2011 yılında "Nazar Değdi" ve "Yavrum" şarkılarını yayınladı. 2013 yılında ise Mc Dandik adlı filmde oynadı.

Amerika'nın ünlü Blues Hall of Fame, organizasyonu, Asım Can Gündüz'e "Legendary Blues Artist - Efsane Blues Sanatçısı" onurunu layık görmüştür. Hayatta olsaydı bu ödül kendisine Kıbrıs'ta 19 Temmuz 2016'da Kıbrıs Blues Festivali'nde takdim edilecekti. Son yıllarında Ankaralı rock grubu Heavy Sky'a destek olup, beraber konserlere çıkmaktaydı.

Serdar Öztop

Türkiye’nin en başarılı gitaristleri arasında gösterilen Serdar Öztop, rock gitar tekniklerinin yerel motiflerle harmanlandığı 2 solo albümünün yanısıra Haluk Levent, Teoman, Barış Akarsu, Yavuz Çetin, Rojin, Bulutsuzluk Özlemi, Kesmeşeker, Acil Servis, Kurtalan Ekspres gibi sanatçı ve gruplarla yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Müziğe ilkokulda mandolin çalarak başladı. Lise yıllarında gitarla tanışmasıyla beraber, ciddi anlamdaki ilk müzik çalışmalarına başlamış oldu. Okul grubuyla beraber çeşitli konserler verdi ve Milliyet Liselerarası Müzik Yarışmalarına katıldı. Üniversite yıllarında kurduğu ilk grubu Exon ile rock tarzındaki İngilizce sözlü bestelerini seslendirmeye başlayarak, grubuyla çeşitli illerde konserler verdi. Gülhane yarışmalarında iki dalda birincilik alan grup, karışık bir kasette bir parçasını seslendirme şansını yakaladı. Daha sonra kurduğu, kadrosunda Cengiz Baysal ve İlker Özalp gibi başarılı müzisyenleri bulunduran funk rock grubu Blueline başarılı konserlerin ardından, elemanlarının askere ve yurtdışına gitmeleri nedeniyle dağıldı.

Editör: TE Bilişim