Bu tabloda Vincent Van Gogh, son zamanlarında tedavi gördüğü Dr. Gachet adlı doktorunun portesini resmetmiştir. İlk defa 1897 tarihinde Van Gogh'un görümcesi tarafından 300 frank'a satılan tablo daha sonra 1904'te Paul Cassierer'e satılmıştır.

Günümüzde 600'ü sergilenen 2 bin 700 önemli resme, 600 heykel ve 100 bin çizimden oluşan bir koleksiyona sahip olan Almanya'daki Stadel Müzesi, 1911'de bu tabloyu satın almış ve 22 yıl kadar burada tutmuştur. 1937'de ise Nazi Almanyası tarafından el konuldu ve Hermann Göring ' e Almanya'dan çıkarılması emredildi. Hermann Göring o dönemde Nazi Almanyası'nın Hava Kuvvetleri Komutanı idi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Göring, tabloyu Amsterdam'da bir koleksiyoncuya satıyor ve oradan da Siegfried Kramarsky'e satlıyor. Kramarsky'nin ailesi 15 Mayıs 1990'da açık artırma için Christie's New York Müzayedesi'ne getirdi ve resim, Daishowa Paper Manufacturing Murahhas Azası Ryoei Saito tarafından  o zamanın parasıyla 82,5 milyon dolar ödenerek satın alındı ve eser dünyanın en pahalı tablosu ünvanını elde etti. Saito 1996 yılında vefat etti ama hala tablonun evinde olduğu düşünülüyor. 

Bu tablo 21 senede dünyanın en pahalı resimleri sıralamasında 4. sıraya düşmüştür ama manevi açıdan Dr. Paul Gachet'in anısına ithaf edilmesi, onu unutturmayacaktır.

Dr. Paul Gachet

Editör: TE Bilişim