Van'da geleneksel reşik ayakkabıları hayat buluyor
Van'da keçi kılından yapılan ve koku, kaşıntı, terlemeyi önlediği belirtilen geleneksel "reşik" ayakkabıları, usta Mecit Emen tarafından üretiliyor. Emen, atölyesinde bu ayakkabılara Urartu motifleri işleyerek tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirası yaşatmaya çalışıyor.
38 yıllık ayakkabı tamircisi ve devlet sanatçısı Emen, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan reşik üretimini sürdürdüğünü belirtiyor. Bir öneri sayesinde bu işe başladığını anlatan Emen, "Bahçesaray ilçemizde Sündüs ablamız vardı. O bana reşik getirirdi, ben de onları tabanlardım. Uzun süre böyle devam ettikten sonra bana ‘Sen niye yapmıyorsun?’ diye sordu. Onun tavsiyesiyle bu işe başladım" diyor. Reşiğe olan ilgiyi artırmak için Urartu, Osmanlı, Selçuklu motiflerini de işleyen Emen, bu sanatı geleneksel ve modern bir şekilde geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Van'da Bedesten Çarşısı'nda sergilenen ve satışa sunulan reşikler, 2000 yılında açılan mesleki eğitim kurslarında 50 kadına verilen eğitim sayesinde üretiliyor. Bu kursiyerler nakış işlerinde Emen'e destek sağlıyor. Reşiğin coğrafi işaret başvurusunun tamamlanmasıyla üretimi daha büyük atölyelerde sürdürmeyi hedefleyen Emen, "Hayalimiz, bu ürünü Türkiye geneline ve yurt dışına ulaştırmak. Kültürel mirasımızı daha geniş kitlelere tanıtmak istiyoruz" diyor. Ancak Emen, üretim sürecinde eleman bulmakta zorlandıklarını, maliyetlerin yüksek olduğunu ve gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesinden dolayı günde sadece bir veya iki çift ayakkabı üretebildiklerini belirtiyor.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.