Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda yapılan görevde yükselme sınavı işlemleri nedeniyle bakanlık, bir skandalın ortasında yer aldı. Hükümete yakın Kültür Memur-Sen, sınavda yüksek puan alan memurların asil ve yedek aday listelerine girememesi üzerine, bu durumun çalışanlar arasında huzursuzluk yarattığını belirterek, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a yazılı başvuruda bulundu.

Kültür Memur-Sen Başkanı’nın imzasıyla 14 Ağustos 2024 tarihli ve 987 sayılı yazı ile Bakan Ersoy’a yapılan başvuruda, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mülakat/sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, yazılı sınavdan aldığı yeterli puan ile başarısını kanıtlayan ve mülakata giren tüm personelin atamalarının yapılması, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin ilgili maddesi çerçevesinde yedeklerin de atanması ve tüm boş kadrolara yeni bir Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılarak, yükselme bekleyen bakanlık personelinin atamalarının sağlanması" talep edildi. Sendika, görevde yükselme sınavıyla ilgili şu iddialarda bulundu:

Yüksek Puan Alan Adaylar Sözlü Mülakatta Elendi!

Satılık "Türk Mafyası Villaları" Satılık "Türk Mafyası Villaları"

Yazılı sınavlarda yüksek puan alan memurların, sözlü sınav olarak adlandırılan mülakat aşamasında yeterli puan alamadıkları gerekçesiyle asil ve yedek sıralamalara giremediği belirtildi. Bu durumun, sınava giren personelin iş barışını ve motivasyonunu olumsuz etkilediği ifade edildi.

Görevde Yükselme Sözlü Sınavı Objektif Yapılmadı!

Bakanlık personelinin mesleki başarı ve liyakatini kanıtladığı belirtilerek, mülakat aşamasında objektif kriterlere dayanmadan yapılan sözlü sınavların hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Kütüphane Müdürlüğü görevde yükselme sınavında, adaylara sözlü sınavda zarf çekme yöntemiyle sorular sorulurken, diğer unvanlar için yapılan sınavlarda bu yöntemin uygulanmadığı ve bunun adaylar arasında tepkiye yol açtığı kaydedildi.

Yazılı ve Sözlü Sınav Puanları Açıklanmalı

Ayrıca, sınava giren adayların yazılı sınav puanı ile sözlü sınav puanlarının açıklanmaması, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının objektiflik ilkesine zarar verdiği belirtildi.

Görevde Yükselme Sınavındaki Aykırılıklar Türkiye Yüzyılı Vizyonu ile Bağdaşmıyor

Sendika, liyakatini objektif kriterlerle kanıtlayan kamu görevlisinin mağdur edilmesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Türkiye Yüzyılı Vizyonu ile de örtüşmediğini belirtti.

Sendika: Herkes Atansın

Sendika, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın misyonu ve vizyonu gereği, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek teşkil edecek bir adım atılmasını talep etti. Mülakat/sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda itiraz dilekçesi verilmesi bir fırsat olarak değerlendirilerek, yazılı sınavdan aldığı yeterli puanla başarısını kanıtlamış ve mülakata giren tüm personelin atamalarının yapılması, yedeklerin de atanması ve tüm boş kadrolara yeni bir sınav yapılması gerektiği ifade edildi.

Görevde Yükselme Sınavı Soru Önergesi Oldu

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görevde yükselme sınavında yaşanan haksızlıklarla ilgili soru önergesi verdi. Önergede, 24 Haziran - 11 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılan görevde yükselme sözlü sınav sonuçlarının genel listenin gizlenmesi ve personelin yalnızca kendi sonucunu görebileceği şekilde açıklanmasının, sınava giren personelde rahatsızlık yarattığı belirtildi. Ayrıca, sınav komisyonunun mülakatları yürütürken başkanın bulunmadığı ve puanlama yapıldığı ifade edilerek, Bakan Ersoy’dan bu konuda açıklama istendi.

Kaynak: Haber merkezi