Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarlaarındaki yoğunluk artarken, Sözcü Gazetesi muhabiri Müslüm Evci Konya’da kurban pazarının nabzını tuttu.

Fiyatların geçen seneye göre en az yüzde 100 arttığı pazarda vatandaş da besici de kara kara düşünüyor.

Evci'nin haberine göre, pazar esnafı “Şu vatandaşın haline bak ya! Böyle bir rezillik olur mu? Biz hayvancıların üstüne bindikçe biniyorlar… Direne direne sona geldik… Bir çobanın aylığı 7 bin lira… Üretici can çekişiyor. Tüketici bir yandan perişan biz de bir yandan perişanız” sözleri ile isyan ediyor.

VATANDAŞ FİYATLARDAN, BESİCİ SATIŞLARDAN DERTLİ

Ramazan Bayramı’nda fahiş fiyatlardan dolayı kısık bütçeyle alışveriş yapan vatandaşın yüzü Kurban Bayramı’nda da gülmeyeceğe benziyor.

Geçmiş seçimlerde AKP’nin en çok oy aldığı kentlerden Konya’da Selçuklu Belediyesi Kurbanlık Pazar Yeri'nde hem satıcı hem de vatandaşa mikrofon uzattık.

Alım gücü düşen vatandaş fiyatları yüksek bulurken, besici de artan maliyetler ve satışların düşüklüğünden dert yandı.

Geçen yıllara göre yoğunluğun yaşanmadığı gözlenen kurbanlık pazar yerinde alınan yanıtlar şu şekilde oldu:

YEM 108 LİRADAN 350 LİRAYA ÇIKTI

Aşır Güney (Besici): Geçen yıl yemi en son 108 liraya almıştım, şu an 350 lira… Yeme göre enflasyon yüzde 300 olmuş. Biz bunun hakkından nasıl geleceğiz? Ne yapabiliriz? Bize çözüm üretsinler. Başka bir şey istemiyoruz.

Şu vatandaşın haline bak ya! Böyle bir rezillik olur mu? Biz hayvancıların üstüne bindikçe biniyorlar. Şimdi biz malı sattığımız zaman yerine koyamıyoruz. Yem başta olmak üzere girdiler çok pahalı. Saman geçen sene 700 liraydı şu an da 2 bin lira. Bir çuval şeker geçen yıl 200 liraydı, şu an da bin 200 lira. Ne yapacak vatandaş?

‘HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN HERKES BU SENE BİTTİ’

Duran Peker (Besici): Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir şey görmedim. 62 yaşındayım böyle bir düzen görmedim. Bu yem fiyatları ve girdilerle para kazanmamızın mümkünü yok.

Hayvancılıkla uğraşan herkes bu sene bitti, sıfırladık. Sonra ne yiyeceğiz ne yapacağız? Seneye bu milletin yarısı bile buraya gelemez. Vatandaşın durumu kötü. Sığır hiç satılmıyor, koyun da tek tük… Geçen sene bundan çok daha iyiydi. Bu sene aldığımız çok fiyatlı sattığımız ucuz. Vatandaş da para yok. Bu durumdan biz hiç memnun değiliz.

Rıza Taşpınar (Emekli): Mal sahipleri ‘zarar ediyoruz' diyorlar. Girdiler pahalı, adamlara çok görülmez. Normalden ucuz alıyoruz. Fiyatlar geçen senenin 2-3 katı. Geçen sene 12 bine aldığımız hayvanı bu sene 36-38 bin lira oldu…

Hayrettin Yılmaz (Besici): Ben 23 yıllık kurbancıyım. Ben geçen sene buradan gittiğimde 120 liraya yem aldım. Şu arabayla ben geçen sene buraya 400 lirayla gelip gidiyordum, bu sene bin 700 lirayla gidip geliyorum. Ben şu an yemi 350 liraya alıyorum. Mazotu da 4 katına alıyorum. 3 senedir dolar, korona, enflasyon vurdu. Direne direne sona geldik. Seneye de bu şekilde giderse yapmayı düşünmüyoruz.

Burada et parasının anca bin, bin 500 lira fazlasına verebiliyoruz. Ben 12 bin 500 lira yer parası verdim, 50 mala 50 bin lira giderim var. Şu an da giderimi alamıyorum. Şu an bin liraya 3 çuval yem alıp dökemiyoruz. Kazandığımız bin lira burada yediğimizin masrafını karşılamıyor.

Besiciler, vatandaşın alım gücünün enflasyondaki astronomik artış nedeniyle her geçen gün düştüğüne dikkat çekerek, bayrama çok az bir zaman kala kurban pazarlarının bomboş olduğunu söyledi.

Editör: Yadigar Hanım