Kuru kahve nedir, nasıl yapılmıştır, nerede bulunmuştur gibi birçok soru merak edilir. Kahve ismi coffea isimli ağaçtan gelmektedir. Coffea ağacının meyveleri olan kahve çekirdekleri farklı işlemlerden geçirilerek kahve formuna ulaşarak içilir. Yöresel olarak farklı işleme teknikleri kullanılan çekirdekler, suyla demlenme yöntemiyle içilmeye hazır hale getirilir. Kuru kahve kullanıldığı her kültüre özgü işleme ve pişirme yöntemleri geliştirilerek kullanılmaktadır. Girdiği her kültürde yayılarak dünya genelinde en çok tüketilen içecek olmayı başaran kahveye farklı anlamlar ve ritüeller de eklenerek kahve kültürü oluşmuştur.

Kişisel damak tadına göre değişen yöntemleriyle her kültürde farklı kavurma, farklı demleme ve farklı sunuşlarda kullanılmaktadır. Keşfedildiğinden bugüne kadar ekonomik olarak da önemli bir ürün olmayı başaran kahve hem yetiştirildiği bölgenin hem de girdiği toplumların önemli geçim kaynağı olmuştur. Dünya genelinde petrolden sonra ikinci olarak en çok ticareti yapılan ürün olmayı başarmıştır. Binlerce çeşidi ve farklı yetiştirilen türleri olması yanı sıra en çok beğenilerek tüketilen türleri Robusta ve Arabica’dır.

Kültürümüzde Kuru Kahve

Kültürümüzde kuru kahve içimi ve anlamı büyük önem taşır. Osmanlı döneminde kültürümüze giren kahve kız isteme, fal bakma gibi farklı seremoni ve anlamlar taşır. Sunum tarzı, pişirme tekniği ve atasözleriyle Türk Kahvesi dünyada bilinen bir marka değerine ulaşmıştır. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin taze olarak öğütülmesi ve ağır köz ateşte uzun sürelerde köpürttürülerek pişirilmesi tekniği farklı bir ekol olarak sunulmaktadır.

Kız isteme merasimlerinde büyük önem taşıyan kahve sunumu, içilmesi ve ardından kız istenmesi gelenek olarak kültürümüzün en önemli manevi değerini oluşturur. Misafirlere ikram edilen kahvenin önemi de büyüktür. Özel fincanları, tepsisi ve yanında ikram edilen lokumuyla geleneksel bir sunum tarzı vardır.

Kahvenin Sağlığa Faydaları Neler?

Kahvenin sağlığa faydaları saymakla bitmediği gibi sağlık açısından da fazla tüketilmemesi gereken bir içecektir. Dengeli tüketilmesi tıp otoriteleri tarafından sıklıkla belirtilen kahve tüketimlerinin kontrollü yapılması gerekir. Lezzetli tadı ve cezbedici kokusuna rağmen günde üç fincandan fazla tüketilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Sağlığa faydaları:

  • Enerjiyi yükseltir ve bedensel zindelik sağlar.

  • Sabahları dinamik olmayı destekler.

  • Sinir sitemini uyarıcı ve yatıştırıcı özellik taşır.

  • Zihinsel fonksiyonların hızlı çalışmasını destekler.

  • Uyarıcı özelliği dikkat ve algı güçlenmesini sağlar.

Editör: İsmail Türk