Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasında 8 Sanık Tahliye Edildi Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasında 8 Sanık Tahliye Edildi

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, havaların soğumaya başlamasıyla ortaya atılan “La Nina kışı geliyor.” ifadesinin yanlış olduğunu ve El Nino etkisinin mayıs, haziran aylarına kadar süreceğini söyledi.
Yaz mevsiminin geride kalmasıyla birlikte, kış ayları için yapılan soğuk hava ve kar yağışı yorumları birbirini takip ediyor.
Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen El Nino hava olayı, öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde, ardından dünya genelinde sıcaklık artışına neden olurken bunun tersi şeklinde nitelendirilebilecek La Nina, dünya için daha soğuk hava koşulları anlamına geliyor.
Genellikle 9-12 ay etkili olan El Nino ve La Nina, bazı yıllar daha uzun sürebiliyor. Ortalama 2 ila 7 yılda bir meydana gelen ve bu yıl haziran ayından itibaren etkili olmaya başlayan El Nino, iklim kriziyle birleşerek dünyada en sıcak yaz mevsiminin yaşanmasına yol açtı.
Aralıktan itibaren etkisi azalmaya başlayacak olsa da mayıs ayında dahi El Nino’nun yüzde 41, nötr koşulların yüzde 53, La Nina'nın ise yüzde 6 etkili olacağı tahmin ediliyor.

Editör: Şule Akyol