Ağrı'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Leyla Aydemir davasında yeni bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin yargılanan 7 kişi hakkında verilen beraat kararlarının bozulmasını talep etti. Anne Şükran Aydemir’in avukatı Erdoğan Tunç, Yargıtay'ın davayla ilgili itirazlarının makul ve yerinde olduğunu söyledi.

Ağrı'da yaşayan Şükran ve Nihat Aydemir çiftinin 7 çocuğundan 6'ncısı olan Leyla, 2018 yılının Ramazan Bayramı'nda dedesinin yaşadığı Bezirhane köyünde kayboldu. Bütün  Türkiye'nin aramak için seferler olduğu küçük Leyla'nan cansız bedenine, kaybolduğunun 18. gününde köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkinde ulaşıldı. Leyla'nın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 2'si öz amcası olmak üzere 7 sanık hakkında Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davanın 2 Ekim 2021’de görülen karar duruşmasında amca Yusuf Aydemir, "çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "çocuğa karşı cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmada, amca Musa Aydemir, baba Nihat Aydemir'in kuzeni Mehmet Ali Aydemir, köylüleri Besim Dursun, eşi Hatun Dursun, Yıldırım Artam ve eşi Ayşe Artam ise beraat etti.

Savunmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Yusuf Aydemir ile ilgili karar, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Sanıklar hakkında verilen hükümler bozulurken, Yusuf Aydemir'in de tahliyesine karar verildi. Kararın bozma gerekçesi olarak, "gerçek fail veya faillerin tespitinde gereğinin yapılması için Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirimde bulunulmasına karar verilmesi gerekirken, sanığın mahkumiyetinin kararlaştırılması" gösterildi.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Leyla Aydemir'in amcasının tahliye kararına itiraz etti. Bşsavcılığın 2'nci Ceza Dairesi'ne gönderilen itiraz dilekçesinde, sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine yönelik verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu ifade edildi.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SANIKLARIN BERAAT KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

İstinaf mahkemesinin beraat kararlarını onamasının  ardından anne Şükran Aydemer’in avukatı temyiz için Yargıtay’a başvuruda bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 sanık hakkında verilen beraat kararını hukuka aykırı bularak hükmün bozulmasını talep etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnameyi Yargıtay 1’inci Ceza Dairesine sundu.

Tebliğnamede, Leyla Aydemir’in cesedinin bulunduğu tarih olan 2 Temmuz 2018’den üç gün önce bir sosyal paylaşım sitesinde, T.K. adlı hesaptan “Leyla kızımız dedesinin köyünde dere kenarında ölü olarak bulunmuştur.” içeriğini taşıyan paylaşımın yapıldığı ifade edildi.

Tebliğnamede, yerel mahkemece “Ağrı İl Emniyet Müdürlüğünün 8 Haziran 2021 tarihli ses kaydı çözümleme tutanağında X erkek şahıs ve Y erkek şahıs şeklinde belirtilen konuşan kişilerin kimlik bilgilerinin belli olmadığı, belirlenmesinin mümkün olmadığı, konuşma içeriğinin esasa etkili olmadığı, ‘hukuka aykırı delil’ olarak değerlendirilen belirsiz konuşmaların yer aldığı CD içerikleri ile ilgili araştırma yapılmasına yer olmadığı”na karar verildiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Eksik inceleme ile sanıkların beraatine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet savcısı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili ve anne Şükran Aydemir’in vekilinin temyiz istemlerinin kabulüyle, temyiz edilen hükmün CMK’nın 302. maddesi uyarınca bozulması talebiyle dosyanın tebliğ edildiği aktarıldı.

İTİRAZLARIMIZ MAKUL VE YERİNDE BULUNDU

Avukat Erdoğan Tunç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili itirazlarını makul ve yerinde bulduğunu belirterek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinin kendilerine iletildiğini anlattı. Tunç, yaptığı açıklamada, “Temyiz itirazlarımız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca makul ve yerinde görüldü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesi Yargıtay 1’inci Ceza Dairesine iletildi. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi konuyla ilgili kararını verecek” ifadelerine yer verdi.

DHA

Editör: Yadigar Hanım