Batı Trakya’daki Gümülcine vilayetinin Küçük Sirkeli köyünde 1947 yılında dünyaya gelen Sadık Ahmet, Ankara ve Selanik’teki tıp öğreniminin ardından, 1978 yılında ailesinin yanına hekim olarak döndü.

Ahmet, 1985’te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayan bir imza kampanyası başlattı ve kampanya nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan’ın, azınlığın Türk kimliğini tanımaması, bunun yerine “Müslüman Azınlık” tanımlamasını kullanması, vatandaşlık anayasasının 19. maddesinin bahane gösterilerek on binlerce kişinin vatandaşlıktan çıkarılması gibi birçok sorunun takipçisi olan Ahmet, 1989 genel seçimlerinde Yunanistan’da Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu ancak birkaç ay içinde milletvekilliği iptal edildi.

Azınlık için “Türk” tanımı nedeniyle hapis yattı

1990’da konuşmalarında azınlık için “Türk” tanımını kullanması nedeniyle tutuklanan Ahmet, 2 ay cezaevinde kaldı.

Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991’de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması’nın 73. yıl dönümünde 24 Temmuz 1995’te henüz 48 yaşındayken şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
 

Editör: Habererk Com