Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, deniz çayırlarının günümüzde evsel ve endüstriyel atıklar, yoğun kıyı kullanımı, avcılık, gemilerin ve teknelerin attıkları çıpalar, yetiştiricilik faaliyetleri, turizm ve günlük turistik faaliyetler gibi birçok tehditle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak projenin amacını açıkladı.

Proje, İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle yürütülüyor ve Marmara Denizi'ndeki son Posidonia oceanica deniz çayırlarının haritalanması, üzerlerinde biriken atıkların temizlenmesi ve korunması hedefleniyor. Prof. Dr. Bayram Öztürk, deniz çayırlarının ekosisteme sağladığı ekonomik faydanın, tarımsal alanların sağladığı faydadan daha fazla olduğunu belirtti. Ayrıca deniz çayırlarının deniz ekosistemindeki önemini vurgulayarak, deniz çayırlarının deniz zeminini düzenlediğini, erozyonu önlediğini, birçok deniz canlısının yaşamını sürdürmesini sağladığını ve karbonu tutarak iklim değişikliği ile mücadele ettiğini ifade etti.

Projeye ilişkin olarak, deniz çayırları alanlarının sınırlarının belirlenmesi ve haritalanmasının yanı sıra deniz çayırlarının korunması amacıyla farkındalık eğitimlerinin de verileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi