M.Ö. 600 – M.S. 3 yüzyılda altın çağına başlamış, M.S. 900’e dek geniş bir alanda varlığını sürdürmüştür. Ve İspanyol işgali ile de sona erme sürecine giriş yapmıştır.

Mayalar yani Maya halkı (ispanyolca mayas olarak adlandırılır) Mezoamerika'da Maya uygarlığını kuran atalarının topraklarında, günümüzdeki Guatemala, Güney Meksika ve Yukatan Yarımadası, Belize, El Salvador ve Batı Honduras'ta yaşayan ve 7 milyon nüfusa sahip olan Orta Amerika'nın en tanınmış yerli Kızılderili halkıdır.

Meksika’da bulunan Mayalardan kalma olduğuna inanılan ‘yeraltına açılan kapı’ için araştırmacılar Maya inanışının bir parçası olabileceğini ve varolan bir rutielin parçası olarak kullanıldığını düşünüyor.

Mayalar tek tanrıya inanırlardı. Eski ‘Mu Güneş’ dini adını verdikleri bir dine inanıyorlardı. Astrolojiyi, bilinen gökbilimcilerden çok daha evvel keşfeden Maya Uygarlığı'nın oldukça ileri olduğu bir nokta da dişçilikti.

Meksika'da Mayalardan kalma olduğu düşünülen Chichen Itza antik kenti yakınlarında, insan ve hayvan iskeletlerinin oldukça yoğun olduğu "yer altına açılan bir kapı" bulundu.

Kemikler ve antik kano, Yucatan Yarımadası'nda su yüzeyinin 4,6 m altındaki bir su altı mağarasının keşfedilmesiyle ortaya çıktı.

Su altı mağarasına dalış yapan araştırmacılar, bir insan ayağı, bir armadillo, bir köpek, bir hindi ve bir kartala ait kemikler de dahil olmak üzere toplam 38 iskelet kalıntısı buldu.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan yapılan açıklamaya göre; insan ayağı ve armadillo kemikleri tarihçilerin, kanonun Mayalar tarafından ölüleri bir sonraki hayata uğurlayan eski bir ritüel için kullanılmış olabileceğine inandıkları belirtildi.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı