Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yürürlükteki yönetmeliğin 10’uncu maddesi yeniden düzenlendi. Resmi Gazete'de yayımlanarak 2 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren maddede yer alan, “Yurt dışında açılan” ibaresinden sonra gelmek üzere, “Okullar ile Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre yurtdışında faaliyet gösteren” ibaresi eklendi.

Değişiklikten sonra ilgili madde “Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre yurt dışında faaliyet gösteren okullar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okullarından istenir. Ülkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise söz konusu okulların ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.” şeklinde düzenlendi.

Maarif Vakfı okullarında okuyanların denklik işlemlerinden muaf tutulmasının eğitimde ciddi eşitsizlikler doğuracağını belirten eğitimciler, kamusal eğitim hakkının ancak eşitlikle mümkün olacağını kaydetti. Karara tepki gösteren eğitimciler, “Bu okulların niteliğini, bu kurumlarda verilen eğitimin içeriğini, kullanılan öğretim programlarını hiç dikkate almadan, değerlendirmeden bu kurumları toptan denk kabul etmek kamusal eğitimin ruhuna uygun değildir. Burada okuyanlar bu vakfa bağlı olmayan kurumlarda okuyanlara göre ciddi avantajlar sağlıkmış olacak ki bu eşitliği ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, bu karar öğrencilerin bu okullara yönelmesine neden olacaktır ki bu da MEB eliyle bazı kurumlara destek olmak demektir. Zaten pek çok farklı şekilde desteklenen bu kurumların şimdi de denklikle desteklenmesi kamusal eğitimden yana bir tercih değildir.” sözleriyle eleştirdi.

"TALİBAN DİPLOMASI TÜRKİYE'YE DENK OLDU!"

Öte yandan Sözcü Gazetesi Yazarı Sultan Uçar, MEB Yönetmeliğinde yapılan 'denklik' değişikliğinin getireceği vehameti "Taliban’ın diploması Türkiye’ye denk oldu!" başlıklı yazısında ele aldı.

AKP iktidarının 20 yıllık görev sürecinde en başarısız olduğu konunun eğitim olduğuna işaret eden Uçar, kız çocuklarının okutulmadığı Afganistan'da yurtdışı diplomalara verilen denkliğin de adaletsizliğe neden olduğuna dikkat çekti.

İşte Sultan Uçar'ın o yazısı:

"AKP, 20 yıllık iktidarında kuşkusuz en başarısız eğitimde oldu. Reform adı altında sayısız değişiklikle eğitim çökertildi. Helmand, Heard, Şibirgan, Maydan neresi? Belki de ilk kez duyuyorsunuz. Kız çocuklarının daha 20 gün önce ilkokuldan üniversiteye okula gitmesini yasaklayan Taliban'ın yönettiği Afganistan'da, Türkiye'nin okulları olan yerler. Kız öğrenciler, ‘Kızlara okumak yasak' diye ağır makineli silahların gölgesinde, iki gözü iki çeşme ağlayarak evlerine yollandı. İnsani ve vicdani olarak ‘Afganistan'daki kızlardan bize ne?' diyemeyeceğimiz gibi Hazine'den MEB'e, MEB'den Türkiye Maarif Vakfı'na ve yurt dışına giden paralarla Türkiye'nin kurduğu, Afganistan'da tam 25 okulu var.

OKULLAR KAPALI

‘Açık' gibi görünse de Kabil, Mezar-ı Şerif, Herat, Kandahar, Şibirgan ve Habibi Kız Lisesi, Taliban'ın insanlık dışı yasağıyla Türk okulları da eğitime kapandı. Kabil'den Celalabad'a, Afganistan'da 9 bölge ve 25 kampüste Türkiye'ye ait ilkokul, ortaokul ve liselere erkekler giderken kızlar gidemiyor. Türk Bayrağı dalgalanan okullarda eğitim, Taliban'ın insafına kaldı. Dışişleri Bakanlığı'nın itirazı karşılık bulmadı. Türkiye Maarif Vakfı (TMV) yönetimi, ‘sorun yok' gibi davranarak 10 gün önce Afganistan Temsilciliği'ne Ali Karagöz'ü atadı. Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin giydiği renkli cübbeden giyen Karagöz, güle oynaya koltuğuna oturdu.

8.5 MİLYAR UÇTU
 

TMV, yurt dışında okul açma yetkisi verilen MEB'den sonra tek vakıf olma özelliği taşıyor. 15 Temmuz'dan sonra kuruldu. Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Cibuti, Çad, Etiyopya, Gine, Bissau, Komorlar, Sao Tome, Pirincipe, Tanzanya, Togo, Fildişi Sahili, Zimbabwe gibi haritada bulamayacağımız Afrika'dan ABD'ye 69 ülkede 440 okul açıldı. MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı'na 2016'da 90 milyon, 2017'de 241 milyon, 2018'de 351 milyon, 2019'da 541 milyon, 2020'de 684 milyon, 2021'de 1 milyar 231 milyon, 2022'de 1 milyar 872 milyon ve 2023'te 3.5 milyar lira olmak üzere 7 yılda tam 8.5 milyar lira aktarıldı. Türk çocuklarının hakkı, 48 bin yabancı öğrenci için yurt dışına çıkarıldı.

GÖLGE BAKANLIK

MEB, vakıflara aktardığı kendi parasıyla eğitimde ‘Gölge Bakanlık' yarattı. Neden mi? Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Bütçesi 6.7 milyar lira. Yurt dışındaki doğrudan MEB'e bağlı okullara bu bütçeden sadece 83.7 milyon lira ödenek ayrıldı. MEB'den bütçe alan Türkiye Maarif Vakfı'na ise sadece 2023 yılı için 3.5 milyar lira ödenek çıkartıldı. Türkiye'de 19 milyon öğrencinin 1 milyon 578 bini özel okullarda yani devlete maliyeti sıfır. Geriye kalanlar için MEB, öğrenci başına Türkiye'de yılda 23 bin 980 lira harcıyor. Bütçesini MEB'den alan Türkiye Maarif Vakfı ise yabancı öğrencilere yıllık 69 bin 997 lira yani Türkiye'de yaşayan bir Türk çocuğunun 3 katı eğitim harcaması yapıyor.

TALİBAN'A DENKLİK

Maddi kayıp yetmez gibi geçen hafta MEB Denklik Yönetmeliği de değiştirildi. Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre Türkiye'nin yurt dışında açtığı okullardaki öğrenciler artık denklik işlemlerine tabi tutulmayacak. Yönetmelikteki ‘Yurt dışında açılan' ibaresine ‘Okullar' ve ‘17.06.2016 tarih ve 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu'na göre yurt dışında faaliyet gösteren' ifadesi eklendi. Bu yolla TMV'nin 69 ülke ve 440 okulundaki 48 bin öğrencinin diploması, bir kalemde Türkiye'deki ilk ve orta dereceli okul diplomalarına denk sayıldığı gibi yabancı öğrencilerin üniversite sınavına girmeden üniversiteye girmesinin önü açıldı. 

TAHTIREVAN

Türkiye'ye, kamyon kasalarında kaçak yollarla girilmesine gerek kalmadı. Türk okullarına kayıt yaptıran Afgan erkekleri ve Afrikalılar elini kolunu sallayarak girecek. Türk gençliği YKS'yi kazanmak için çalışmaktan çatlarken YÖS'de 2-3 soru çözen Afganlılar, Suriyeliler, Çadlılar, Boğaziçi'ne elini kolunu sallayarak girecek. ‘Olmaz öyle şey!' demeyin. Oldu da bitti maşallah (!) Dokuz Eylül 10526, Dumlupınar 9802, Gaziosmanpaşa 6775, ODTÜ 300, Boğaziçi 12, İTÜ 186, Hacettepe 481, YTÜ 1200, Marmara 590 derken 306 bin yabancı üniversitelere yerleşti. 10 bini mühendis, 3534'ü doktor, 3955'i hukukçu, 349'u diş hekimi, 4613'ü ilahiyatçı çıkacak. Müjdeler iktidarının MEB Mahmut Özer müjdeledi ki; Türkiye'de 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek verilecekmiş. Yatılıda 3 öğün yemek için günlük 29 lira bütçe ayrılıyor. Türkiye'deki okullarda öğrenciler açlıktan bayılırken eğitim bütçesinden 8.5 milyar lira para yurt dışına  niye yollandı? Yollanıyor. Atalarımız, “Ayranı yok içmeye tahtırevanla gider…” derler.

Sorumlular bu sözü tam tekmil üzerine alınabilir!"

Türkiye Maarif Vakfı, Etiyopya'daki FETÖ'ye ait tüm okulları devraldı -  Türkiye Maarif Vakfı

Editör: Yadigar Hanım