Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda "Arapça selam" gerginliği yaşandı. Yeşil Sol Parti (YSP) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Meclis kürsüsünden yaptığı ilk konuşmasına "Arapça selam" vererek başlayınca İYİ Partili  vekiller tepki gösterdi.

Yeşil Sol Parti (YSP) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, AKP’nin Meclis’e sunduğu Torba Kanun Teklifi’ne dair Genel Kurul’da söz aldı. Konuşmasına Mardin halkına Kürtçe, Süryanice, Arapça, Zazaca dahil 5 dilde teşekkür edereke başlayan Altın'a AKP, MHP ve İYİ Parti sıralarından tepkiler geldi. Vekiller, Meclis Başkanlığı’nı sürdüren Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den Altın'a müdahale etmesini istedi.

İYİ Partili vekiller YSP'li milletvekilinin Türkçe konuşması gerektiğini” belirtirken, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, "Anlamayacak bir şey yok. Kürtçe, Arapça Mardin halklarının çeşitliliğine, çokluğuna izafede bulunarak dinleseydiniz, onların diliyle selamlamak istiyorum dedi. Bana müdahale edin dediniz. İç tüzüğü en az sizin kadar biliyorum. Çanakkale’de yan yana hayatını veren insanlar bunlar. O gün işgal eden İngiliz’e, Fransız’a karşı… Bu ülkede İngilizce, Fransızca resmi eğitim dili oluyor. Burada benim selamlamaya müdahale etmemi istiyorsunuz. Ben buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum. Size de ‘diliniz sizin, ayetiniz Allah’ın ayetidir’i hatırlamaya gerek bile görmüyorum" dedi.

"TBMM’NİN DİLİ TÜRKÇE OLARAK ŞERH EDİLMİŞTİR"

Altın’ın Arapça selamlamasına tepki gösteren İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bir yanlışı düzeltmek istediğini belirterek, Meclis-i Mebusan’dan bu yana Meclis'in dilinin Türkçe olarak şerh edildiğini söyledi. 

Dervişoğlu, "Bazı şeylere tepki gösterdiğimizde, tepkinin kaynağının dilden kaynaklandığını düşünenler olabilir. Hayır. Tepki, kuralların çiğnenmesinden kaynaklanıyor. Nerede ortaklaştığımızı bilirim. İstilacı milletlerin dilinin eğitim dili olarak kullanılmasını ben de yadırgıyorum. Ama TBMM’nin dili bellidir. Kimsenin ana diliyle problemimiz yoktur. Meclis-i Mebusan’dan bu yana bu Türkçe olarak şerh edilmiştir. Aksi durumda ne oluyor? Ben Arapça’yı, Kürtçe’yi, Çerkezçe’yi, Gürcü’ceyi bilmediğim için ne konuşulduğunu anlamıyorum. Ben o zenginliği biliyorum ama içinden gelmiyorum. Ne zaman istiyorsanız uygun zeminde tartışırız. Ama tartışmaya sebep olacak bir aykırılığa da rıza gösterilmeyeceğinin bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

"ŞERH KELİMESİ ARAPÇADIR"

Önder, Musavat Dervişoğlu’nun kullandığı 'şerh' kelimesinin de Arapça olduğuna dikkat çekerek, "Dervişoğlu, dedi ki ‘şerh ediliyor’. Şerh etmek Arapça, Türkçe’yle alakası yok. ‘Müdahale’ dedi, o da Arapça. Vekil de Arapça selam vermiş. Buraya girersek çıkamayız" ifadelerini kullandı.

Önder, milletvekilleri arasında yaşanan tartışma nedeniyle birleşime ara verdi.

Editör: Yadigar Hanım