Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi'ndeki turistik Cennet Koy'da koruma altında olan 678 bin metrekarelik hazineye ait arazinin Mehmet Cengiz tarafından 278 Milyon TL’ye alınarak turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatına başlanacağının ortaya çıkmasına Bodrumlu STK'ler sert tepki gösterdi.
Sözcü'nün haberine göre; Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Gizem Esmer, oda olarak Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen projeyi takip ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

*2020 yılı itibariyle, basın aracılığıyla kamuoyu gündemine gelen Cengiz Holding'e ait Bodrum Bir Turizm Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan proje bu aşamaya gelinceye kadar, tüm itirazlara ve hukuki mücadelelere rağmen hayret edilecek bir hızda ‘gururla' lansmanı yapılacak hale gelmiştir.

*Bölgenin turizm adı altındaki lüks konut projeleriyle popüler hale gelmesine paralel olarak, Osmanlı tapu kayıtlarına dayandığı öne sürülen mülkiyetle ilgili problemlere ve bu konu ile ilgili süren davalara rağmen, hazine parselleri olarak işlem görmesi ve satışa, ihaleye konu edilmesi, akabinde hızlıca yapılaşmanın önünü açacak koruma statülerinin düşürülmesi ve bu idari işleme de açılan ve kazanılan davaya rağmen, bu parselleri satın alan şirketin hızlıca proje ve uygulamaya girişmek istemesi, yargı süreçlerini beklememesi elbette ülkemizin geldiği nokta itibariyle, yargı kararları arkadan gelse dahi yapanın yanına kar kaldığı zihniyetin kendini göstermesinden başka bir şey değildir.

*Bunu hepimiz biliyoruz. Bilindiği üzere söz konusu proje alanında 2021 Mayıs alanında Cengiz İnşaat tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında bulunan yerleşme kalıntıları tahrip edilerek yol açılma girişiminde bulunulmuştu.

*Ülkenin başka yerlerinde olduğu gibi burada da pervasızca tahribat yapan şirketin icraatlarını görünce, ‘yaptıklarının yapacaklarının teminatı' olduğundan kuşku duymuyoruz.

*Koydaki inşaat şirketlerinin talepleriyle, sit alanlarına rağmen açılmak istenen yollar; şaşırtan hızda çıkan Koruma Kurulu Kararları; Doğal Sit Alanlarının kapsam ve derece değişikliklerine Yerel yönetimin açtığı ve kazandığı dava ve aslında gözle görülür muhteşem bir doğal güzelliğin kıyımına yine ‘Turizm ve Markalaşma' adı altında lanse edilen projelerle ile dikkatleri üstüne toplayan, adıyla müsemma ‘Cennet Koy'un cehenneme dönüştürülmek istenmesi sürecinin takipçisi olacağız.

MEHMET CENGİZ'E MEKTUP GÖNDERDİLER

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi grubu üyeleri bugün öğle saatlerinde Bodrum PTT Müdürlüğü'ne giderek Mehmet Cengiz'e projeden vazgeçmesi için “Cennet Koya'a dokunma aklından bile geçirme” başlıklı mektup gönderip, PTT önünde basın açıklaması yaptı.

İnsiyatif üyeleri açtıkları ve üzerinde “Cennet Koyumuzda Yağma İstemiyoruz. Nokta” yazılı pankart ile Cengiz'e tepki gösterdi.

İnsiyatif adına açıklama yapan Ayhan Karahan şu ifadeleri kullandı:

*Danıştay'ın 2 kez iptal ettiği bir proje var. Yargı kararı tanınmıyor. Hukuk devleti mi? Guguk devleti mi? Demek ki; birilerinin hukuka ve kararlarına saygıyı öğrenmesi gerek.

*Söz konusu yer mahkemelik. Süreç istinafta devam ediyor. Hukuken kesinleşmemiş bu durumda; Özelleştirme İdaresi'nin tutumu, “Kim takar ve bekler yargı kararını” tavrıdır.

*Sabah-akşam tarihten, kültür değerlerinden söz edenlerin; SİT alanı üzerindeki bu vicdansızlığı, aynı zamanda samimiyet testidir. Mehmet Cengiz biraz da (Millete) o malum küfürü ile bilinir. Kendisini uyarmış olalım; “Bodrum'da onun kafasındaki gibi bir millet yok.”

*Bodrum binlerce yıldır en acımasız barbarların istilasına karşı direnerek, cennete dönüştü. Şimdi bu cennetin, Cennet Koyu operasyonel tezgahlarla talana açılacak.

*Bu talan durdurulacak. Yarın; “Mehmet Cengiz'i, Bodrum'da istenmeyen adam.


 

Editör: Gökçe Sevim