Bloomberg, 2023 seçimleri ve Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz üzerine bir analiz yayımladı.

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, dün açıklanan yılın son faiz kararı ve açıklanan asgari ücret rakamından sonra bir analiz yayımladı.

Bu analizin çıkış noktası 2023 seçimleri ve Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz. Yayımlanan analizde, "Türk liderinin mütevazi memleketi ile Sarayı birbirine bağlanan otoyollar boyunca yayılan öfke, Recep Tayyip Erdoğan için kırmızı kod uyarısı yapıyor" şeklinde açıklama yapıldı.

Bloomberg, "Erdoğan'ın 20 yıllık Türk siyasetindeki desteğinin belkemiğini oluşturan- çay yetiştiricileri, balıkçılar, küçük perakendeciler, kafe çalışanları ve gaz istasyon görevlileri- emekçiler, yaşam pahalılığı arttıkça iktidar partisinden vazgeçiyorlar" değerlendirmesinde bulunuldu.

“KALELERİ TUTMASI GEREKİYOR”

Yapılan analizde, "Muhalefet partileri büyük şehirleri kontrol ediyor, yani Erdoğan ve AKP'sinin 2023 seçimlerinde iktidarda kalmak için geleneksel kaleleri tutması gerekiyor" şeklinde ifadelere yer verilirken, şu cümleler kullanıldı:

“Ancak başkentten Erdoğan'ın memleketine yapılan bir yolculuk, 2023 seçimlerinde bunun garanti edilmediğini gösterdi. Salgın kaynaklı zorluklar arasında popülaritesi azalırken Erdoğan, Türkiye'yi yüksek riskli bir ekonomik deneye zorladı. Geçmişte Asya'daki bazı ülkeler tarafından izlenen ihracata dayalı yol şimdi onun versiyonu oldu.”

“ŞİMDİ LÜKS İÇİNDE YAŞIYORLAR”

Rize'de konuşan ve Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'a tepki gösteren vatandaş, "Bize tepeden bakıyorlar. Başlangıçta bizden biriydiler, sıradan insanlardı. Şimdi lüks içinde yaşıyorlar" dedi. Bloomberg vatandaşın sözlerini, "Bu, AKP'nin kalesi olması gereken yerlerde düzenli olarak duyduğunuz bir şikayet...Bunun gibi kişisel bağlantılar buradaki birçok kişinin, önce Başbakan olan ve 2018'den bu yana da Cumhurbaşkanı olarak otoyollar, hastaneler ve limanlar inşa ederek desteklerini kazanan Erdoğan'ın doğrudan eleştirmekten kaçınması anlamına geliyor" şeklinde yorumladı.

Editör: TE Bilişim