TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkındaki iddianame, gönderildiği mahkeme tarafından kabul edilirken, tahliye talebi reddedildi.

Merdan Yanardağ, "4 Soru 4 Yanıt" programında, terör PKK terör elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili söylediği sözler nedeniyle 26 Haziran günü gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yanardağ hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Suçu ve suçluyu övmek” suçlarından 10 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle hazırladığı iddianame, gönderildiği İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

4 EKİM'DE HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Merdan Yanardağ'ın tutukluluğunu da görüşen Mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Merdan Yanardağ, yargılanacağı mahkemenin tarihini de belirleyen mahkeme, 4 Ekim 2023 tarihine gün verdi.

İDDİANAME

İddianamede, Merdan Yanardağ'ın 20 Haziran 2023'te TELE1'deki programında kullandığı sözleri, 25 Haziran'da çeşitli sosyal medya hesaplarında paylaştığı belirtilerek, hakkında resen soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Yanardağ'ın televizyon programındaki sözlerinin, "toplumda infial oluşturan, iç acıtan ve insanları derinden rahatsız eden suçları işleyen ve kesinleşmiş mahkeme kararıyla bu suçları işlediği sabit olan terör örgütü liderini yüceltip eylemlerinden övgüyle bahsettiği, siyasi mahkum olarak nitelendirdiği" bildirildi ve bu sözlerin ulusal yayın yapan bir kanalda yayınlanmış olması nedeniyle aleniyet şartının da gerçekleştiği dile getirdi.

İddianamede, ayrıca, "Örgüt liderini siyasi mahkum olarak değerlendiren ve rehin olarak tutulduğunu iddia eden açıklamaların bütün halinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerine başvurmayı teşvik edecek niteliktedir" denildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame kabul edilirse Merdan Yanardağ hakim karşısına çıkacak.

Editör: Yadigar Hanım