Ziraat Yüksek Mühendisi Selahattin Yılmaz, meyve ağaçlarında aşılama döneminin başladığını hatırlatarak, üreticilerin doğru aşılama yapmaları için dikkatli olmalarını istedi.

Yılmaz, Çorum'un İsmail Köyü'ndeki çiftçilere ceviz, elma ve kayısı ağaçlarında aşılamanın bütün teknik ve aşamalarını uygulamalı olarak anlatırken, 15 Mayıs’ta başlayan aşılamanın 15 Eylül tarihine kadar yapılabileceğini kaydetti.

Göz aşılarının sadece bir gözden kabuk parçasının kaldırılarak gövdeye kendisi gibi bir alana yerleştirilmesinden ibaret bir aşılama türü olduğunu ifade eden Yılmaz, “Eğer aşımızı Mayıs’ın 15’inden Temmuz sonu ya da Ağustos 15’ine kadar yaparsak bu bizim için sürgün göz aşısı gibidir. Yani bu aşı o yıl sürer. Bir aşı yapıldıktan sonra sürgün vermişse sürgün göz aşısı diyoruz, Sürmemişsen durgun göz aşısıdır. Aşılamaya başlarken, ağaçta 3 göz bırakıp sürgün aldıktan sonra 1-1,5 cm sürgün bırakmak üzere yapraksızlaştırıyoruz. Aşı kalemlerini nemli bir beze sarıp nemini kaybetmeyecek şekilde aşılığa götürünceye kadar muhafaza ediyoruz. Daha sonra T göz aşısı, ters T göz aşısı, I göz aşısı, bilezik göz aşısı, yama göz aşısı, yonga göz aşısı ve boru aşı yöntemleriyle aşılamamızı yapıpbağlayarak, ağacımızı hazırlamış oluyoruz” dedi.

Editör: Yadigar Hanım