Kahramanmaraş'ta katıldığı Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı'nda yaptığı konuşmada Cumhuriyet'i ve devrimlerini hedef alan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Tarihteki en sert kültürel devrimin Türkiye'de yaşandığını öne sürerek, şu ifadelerini kullanmıştı:

Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi MAO'nun Çin'de kültür devrimdir, lügate dokunmamıştır.

Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir. Bugün konuştuğumuz Türkçe'nin düşünce üretebilmesi mümkün değildir.

Bugün konuştuğumuz Türkçe ile bir düşünce üretemeyiz sadece ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz, konuşma ihtiyacımızı karşılayabiliriz.”

BAHÇELİD'EN AKP'Lİ ÜNAL'A YANIT

“Tarih birdir ve bütündür adı da Türk tarihidir. Coğrafya birdir ve bellidir adı da Türk vatanıdır. Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıllık Türk tarihinin ana güzergâhından kategorik bir kopuş, kesif bir ayrılış, keskin bir sapış olarak görülemeyecek asla gösterilemeyecektir.

Yani cumhuriyet, şerefli geçmişimizin bir antitezi değildir. Cumhuriyetin Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler, talihsiz, tarifsiz ve temelsiz yanlışın pençesindedirler.

Ön yargılarının hükmüyle, ideolojik katılıklarla Cumhuriyet'in anlaşılması ve anlatılması mümkün değildir.

Bugünkü Türkçemizle düşünce oluşturamayacağımızı söylemek, gerçekleri çarpıtmaktır, nesnel gelişmelere aykırıdır, dilimizi karalamaktır. Nihayetinde özgüven eksikliğidir.”

“HADSİZE HAD BÖYLE BİLDİRİLİR”

MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu da sosyal medya hesabından Bahçeli'nin, AKP'li Ünal'ı eleştirdiği konuşmasından kesit paylaşarak, “Hadsize had böyle bildirilir. Ağzınıza sağlık Sayın Genel Başkanım. Milletin yüreğine su serptiniz.” ifadelerini kullandı.

Vahapoğlu bir başka paylaşımında ise Bahçeli'in Cumhuriyet ile ilgili olarak söylediği, “Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık onurudur. Bir başka ifadeyle Cumhuriyet, demokrasinin en gelişmiş halidir. Ve Cumhuriyet, milletin üstünde hiçbir otorite veya makam tanımayan, dayandığı esas milli egemenlik olan fazilet demektir. Hüküm milletindir, hükümet millettir.” ifadelerini paylaştı.

VAHAPOĞLU TWEET

Editör: Gökçe Sevim