Habererk / Haber Analiz

Millet İttifakı bileşenlerinden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakan adayıyım” açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Bu açıklamalar, “Millet İttifakı harekete geçti!” Şeklinde yorumlandı.

Akşener’in açıklamaları sonrasında Kılıçdaroğlu’nun ne söyleyeceği merak konusu olurken dün CHP Genel Başkanı açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'a konuştu.

Kılıçdaroğlu açıklamasında, “Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir. Ama mesele sayı değil. İktidar hedefli, sorunlara çözüm üretme hedefli güçlü bir anlayış. Bu oluştu. Elbette her partinin genel başkanının farklı değerlendirmeleri olacaktır. Ama hedef odaklı beraberlik sonuç alacak. Bundan en ufak bir şüphem yok. Bunu söyleme şekli değişik olabilir. Ben, ‘Dostlarımızla geleceğiz’ diyorum; Meral Hanım, ‘13. cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak’ diyor.” İfadelerini kullandı.

Bu iki açıklama Millet İttifakı harekete geçti şekilde yorumlandı.

PEKİ İLERİDE MUHALEFETTEN KİMLER NE AÇIKLAMALAR YAPABİLİR?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir” Sözleri Deva ve Gelecek Partilerini akıllara getirdi.

Deva ve Gelecek Partisi ile parlamenter rejime dönüş için anayasa taslağı üzerinden beraber çalışacaklarını Millet İttifakı açıklamıştı.

Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun HDP açıklaması sonrasında 6 parti HDP ile ilgili açıklama yapacağı bildirilmişti.

Bu partiler arasında Deva ve Gelecek Partilerinin de olduğu biliniyor.

AKŞENER PARLAMENTER REJİM SONRASINA OYNUYOR!

İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığını kazanması sonrasında 360 vekille referandum sonrasında gelecek parlamenter rejim sonrasındaki yeni sistemde Başbakan olmayı hedeflediği ifade edildi.

MİLLET İTTİFAKI CUMHURBAŞKANLIĞI ALIR AMA 360 VEKİLİ BULAMAZSA NE OLUR?

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandıktan sonra parlamenter rejime dönüş için TBMM’de gerekli vekil sayısının 360 olduğu biliniyor. 360 vekilin de referanduma gitme çoğunluğu olduğu da biliniyor.

360 vekilin parlamenter rejime geçmek için referandum sınırı olan TBMM’deki vekil sayısı olduğu bildirildi.

Referandumsuz geçme sayısının ise 400 milletvekili olduğu biliniyor.

Akşener’in çıkışı sonrasında Habertürk’te açıklamalarda bulunan hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen’in, “360 bulamazlarsa Millet İttifakı erken seçim kozunu oynar ve AKP’yi parlamenter rejime ikna eder” İfadeleri Millet İttifakı’nın stratejisini de ilk defa ortaya koyması bakımından dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim