İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, sınır güvenliği sorununa dikkat çekmek amacıyla Türkiye-İran sınırından kaçak olarak geçti. İran sınırını geçerek 100 metre kadar ilerlediğini belirten Türkoğlu, "Gündüz gözüyle engelsiz biçimde İran'a girip geri döndük" dedi.

Türkiye'ye kaçak sığınmacı girişi sürüyor. Sınırlarımızdan hemen her gün kontrolsüz bir şekilde akın akın gelen sığınmacıların neden olduğu olaylar devam ederken, Türkiye'ye bu yolla uyuşturucu girişi yapıldığı da biliniyor. Sınırlardan kaçak sığınmacı göçüne kalıcı bir çözüm hala bulunamamışken, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, soruna dikkat çekmek için sınırdan geçiş yaptı.

9 Ağustos'ta Van'a gelerek, kentte 5 gün kalan Türkoğlu, yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla duvarın örüldüğü, dikenli tellerin gerildiği, derin hendeklerin, sözde kuş uçurtulmayan Türkiye- İran sınırını sorgulanmadan, elini kolunu sallaya sallaya geçti. Sınırdan İran köylerine doğru metrelerce ilerleyen, hatta köylere yaklaşan Milletvekili Türkoğlu'na ne Türk askeri, ne de İranlılar “Dur, gitme” dedi. Türkoğlu, sınırın ortasında hatıra fotoğrafı çekerek, Türkiye'nin nasıl kaçak cennetine dönüştürüldüğünü ve bu konudaki sorumsuzluğu ispat etti.

GÜNEY ORDUSUNA İHTİYAÇ OLDUĞU KESİN

Sınırlardaki güvenlik sorunu nedeniyle Güney Ordusu'na ihtiyaç olduğunu vurgulayarak Türkoğlu şunları söyledi:

“Hudut güvenliğimizi sağlayacak bir Güney Ordusu’na ihtiyaç olduğu da açıktır. İspatı da işte gittim kendim gördüm. Hudutlarımız güvenli değil. Yani kuş uçurtmuyoruz falan, dedikleri gibi değil. Biz bunları yerinde gördük, tespit ettik, endişelerimiz var, üzüntülerimiz var. Öncelikle hudut namusu korunmalı. İkinci en önemli konu da bir an önce bu 13 milyon sığınmacının vatanlarına sağ salim dönmesi için gerçekçi adımların bir devlet projesi olarak atılması lazım.”

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz da Milletvekili Türkoğlu'nun Türkiye-İran sınırını "elini kolunu sallaya sallaya geçtiğini" nasıl geçtiğini yazdı.

Saymaz, Türkoğlunun anlattıklarını şöyle aktardı:

“Duvar belli yerlerde bitiyor. Kimi yerde yok, kimi yerde inşaat sürüyor. Bazı yerlerde ise duvarın üzerinden geçilebiliyor. Tel örgüler gevşemiş. Duvarın olmadığı iki noktadan geçtim. Engelle karşılaşmadım. Sorun çıkmasın diye ilerlemedim ama 100 metre kadar içeriye girdim. Kimse 'Nereye gidiyorsun?' diye sormadı. Karakollar da illa ki vardı. Uzaktan gördük, kapısında araçlar bulunuyordu. Ben sınırlarımızın güvensiz olduğunu ve hiçbir engele takılmadan karşıya geçtiğimi, devam etsem İran'a gidebileceğimi gösterdim. O anda kaçak geçiş yapan sığınmacı görmedik, ancak gündüz gözüyle engelsiz biçimde İran'a girip geri döndük. Gece vakti sığınmacıların sınır dışı edilişine tanık olduk."

Editör: Yadigar Hanım