TBMM'de 28. Yasama Dönemi milletvekillerinin yemin töreni ile başladı. Yemin töreninde metni eksik ya da hatalı okuyan milletvekilleri ikinci kez yemin etti.

Mazbatalarını alan milletvekilleri Anayasa’nın 81’inci maddesinde yer alan yemin metnini aynen okumak zorunda. Ancak, TBMM'nin yeni üyelerinden 8'i metni eksik veya hatalı okuduklarından dolayı yemin metnini tekrarlamak zorunda kaldı.

İşte Meclis'in yeni vekillerinin yemin metninde yaptığı hatalar:

AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek yemin metnindeki “yararlanması ülküsünden” ifadesini “yararlanma ülküsünden” şeklinde okuyunca yemini ikinci kez tekrar etmek zorunda kaldı.

AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin, “hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik” ifadelerini eksik okudu ve yemini tekrarladı.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, yemin metninde yer alan “ant içerim” ifadesi yerine “yemin ederim” dediği için tekrar kürsüye çıktı.

AKP Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ise “ant içerim” yerine “söz veririm” dediği için yemini tekrarlamak zorunda kaldı.

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez de yemini hatalı okuyan milletvekilleri arasında yer aldı. Bitmez, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü” yerine, “Devletin varlığı ve bağımsızlığına, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne”, “temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma” yerine “temel hürriyetlerden yararlanması ülküsüne ve Anayasaya sadık kalacağıma” dediği için ikinci kez yemin etti.

AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, yemin yetminde “hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete” ifadelerini atladığı için yemini tekrarladı.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ise yemin etmeden önce metnin dışına  çıkarak, kürsüden, “Değerli Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum” dedi. Tanal'ın yemini, yemin dışında konuşma yapılamayacağı hükmü nedeniyle kabul edilmedi. Tanal bu nedenle ikinci kez yemin etti.

AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Eyyüpoğlu yemin metnini eksik okudu. Eyyüpoğlu, yemin metnindeki “büyük Türk milleti önünde” ifadelerini söylemediği için yemini tekrarladı. 

Editör: Yadigar Hanım