Milli bayramlar ülkede ki milli bilincin oluşturması açısından son derecede önem teşkil ederler. Milli bayram, devletin resmi olarak tandığı ve devlet tarafından kutlanan bayramlardır. Bunların halka sirayet etmesi, özellikle çocuk ve gençlere öğretilmesi milli bilincin oluşması açısından çok önemlidir. 

Milli ya da ulusal bayram olarak da tanımlanan bu özel günler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını anmak ve ulusal duyguları paylaşmak için birer vesile görevi görürler. 

Ülkemizde her milli bayram günü resmi tatildir ve bu bayramlar törenlerle kutlanır.

milli bayram

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ NELERDİR?

1) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Her yıl 23 Nisan'da kutlanan bir milli bayramımızdır. Yılın kutlanan ilk milli bayramı olma özelliği taşımaktadır. 23 Nisan hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli bayramları arasında yer almaktadır. Bu milli bayramın önemi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugünü çocuklara armağan etmesidir. İlk kez saltanatın kaldırılması ile birlikte 1922 yılında kutlanmaya başlanmıştır.

2) Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı

Her yılın 19 Mayıs’ında kutlanır. Atatürk'ün Samsun'a Bandırma Vapuru ile çıkmasını atfeden bir gündür. Bu bayram Kurtuluş Savaşı'nın da başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 19 Mayıs bayramı Türk gençliğine armağan edilmiş bir bayramdır.

3) Zafer Bayramı

Yunanlıların İzmir'den sürülmesi ve düşman işgalinden kurtarılmasını anılan bir bayramdır. 30 Ağustos'ta kutlanmaktadır. Büyük Taarruz'un zafere ulaşması ve Türk yurdunun düşmandan arındırılmasına atfedilen bir gündür. Her yıl devlet kurumlarınca kutlanan bir gündür. Hem Türkiye'nin hem de Kuzey Kıbrıs'ın milli bayramıdır.

4) Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet'in ilan edilmesine özel oluşturulmuş bir milli bayramdır. Cumhuriyet bayramı Türkiye'de 29 Ekim'de kutlanmaktadır. Cumhuriyet bayramı resmi tatil içeren bir bayramdır. Aynı zamanda Türkiye dışında Kuzey Kıbrıs'ta da yine milli bayram olarak kutlanmaktadır.

5) Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz 2016 gününde darbe girişiminden sonra halkın direnişi sonucu elde edilen zafere atfedilen bir gündür. Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olan bir gündür.
 

Editör: Gökçe Sevim