Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Fransa ile ülkesi arasındaki siyasi ve tarihi rekabet nedeniyle kriz yaşandığı dönemde Cezayir Milli Marşı’nda çıkarılan Fransa’ya karşı atfın geri getirilmesi yönünde karar aldı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Tebbun, 1986 yılında milli marştan çıkarılan ve Fransa’ya atıfta bulunulan bölümü tekrar marşa ekletmek için kararname yayımladı" denildi.

Cezayir Milli Marşı'nın Fransa ile ilgili bölümünde “Ey Fransa, serzeniş vakti geçti, biz o günleri kitap gibi kapattık. Ey Fransa, bugün hesap günüdür, hazırlan ve cevabı bizden al. Devrimimizde karar kesin. Cezayir’in yaşaması için kararlıyız” ifadeleri yer alıyor.

Marştaki krize neden olan bölüm, Cezayir’in petrol krizi nedeniyle ekonomik zorluklarla mücadele ettiği dönemde Paris ile siyasi sıkıntı yaşamamak için çıkarılmıştı. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle milli marşa tekrar eklenen bölüm, bundan sonra resmi törenlerde orijinal haliyle okunacak.

“Kasemen (Yemin olsun)” adlı Cezayir Milli Marşı, 1955 yılında Fransız Sömürge Kuvvetlerince cezaevine atılan M’zab doğumlu Cezayirli şair Müfdi Zekeriya tarafından koğuşun duvarlarına kanıyla yazıldı. Marşın bestesini Mısırlı müzisyen Muhammed Fevzi 1963 yılında yaptı.

Editör: Yadigar Hanım