Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaz saati ile ilgili uygulamaya açıklık getirdi. TBMM'ye verilen bir soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, yaz saati uygulamasının devam edeceğini söyledi.

Uygulamanın elektrik verimliliğine kayda değer katkı sağladığını vurgulayan Bakan Dönmez, kış aylarında tartışma konusu olan sabit saat uygulamasına yönelik eleştirileri de cevaplandırdı. Dönmez, İTÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkilerinin analiz edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu kapsamda; Ülkemizin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında, uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3'de sürekli bulunmasının ülkemiz nüfusunun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı ortaya konmuştur."

Saat değişimlerinin psikolojik etkilerine de değinen Dönmez, AB Komisyonu tarafından üye ülkelere tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararı iletildiğini hatırlattı.

Editör: Yadigar Hanım