Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında iktidarın “deprem diplomasisi”ni, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretini ve Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

Yetkin, bugünkü "Erdoğan ABD’ye NATO üzerinden seçim teminatı verdi" başlıklı yazısında, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğinin Vilnius Zirvesi'ne yetişip yetişmeyeceğini anlamak için seçim tarihi sorduğunu dile getirdi.

Deprem bölgesindeki durumu görmek için bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Mevlüt Çavuşoğlu ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında görüştüğünü ifade eden Yetkin, diplomatik kaynaklarına dayandırdığı yazısında, Çavuşoğlu'nun Erdoğan'ın Finlandiya ile fazla sorunu olmadığını ama İsveç’in sözünde durmadığını söyledi.

Blinken buna karşı görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini belirtirken İsveç'in sözünde durmadığını NATO ülkelerine gösterebilmek adına Çavuşoğlu, Brüksel’deki NATO karargâhında görüşmelerin başlayabileceğini belirtti.

ABD'YE 'SEÇİM' TEMİNATI

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in İsveç – Finlandiya NATO üyeliğinin 11-12 Temmuz'daki Vilnius Zirvesi'ne yetişip yetişmeyeceğini anlamak için seçim tarihi sorduğunu dile getiren Yetkin, "Erdoğan büyük ihtimalle 14 Mayıs’ta olacağı yanıtını verdi. Böylece hem ABD’ye hem NATO’ya Türkiye’deki seçimlerin zamanından önce yapılacağı, NATO Zirvesi sonrasına kalmayacağı teminatı verilmiş oluyordu" diye yazdı.

ERDOĞAN KAYBEDERSE NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda önce Finlandiya, ardından İsveç'e NATO üyeliği için onay vereceğine dikkat çeken Yetkin, şöyle devam etti:

"Çavuşoğlu’nun bugün İsveç’e koşulları yerine getirmezse onay verilmeyeceğini yinelemesine rağmen Erdoğan’ın ABD’ye direnişinin uzlaşmayla sonuçlanması mümkün görünüyor. Erdoğan kaybederse ne olacak? Altılı Masa hem terörle mücadele hem Batı, özellikle de Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi sözünü şimdiden vermiş bulunuyor."

Editör: Yadigar Hanım