İbrahim Münir, Müslüman Kardeşler'in kurulduğu 1928'den bu yana hareketin faaliyetlerini Mısır dışında yöneten ilk kişi olmuştu. Ancak Mısır'daki bazı İhvan grupları Münir'in liderliğini tanımamıştı.

Münir, İstanbul'da yaşayan eski Genel Sekreter Mahmud Hüseyin'le rekabet halindeydi. İhvan'ın içinde olduğu krize karşı nasıl hanerek edileceğine dair iç bölünmeler yaşadığını belirten Münir, yeni liderin de durum istikrara kavuştuğunda seçileceğini açıklamıştı.

1952'de Kahire Üniversitesi'ni bitirdiğinde henüz 17 yaşındayken Mısır'daki Cemal Abdünnâsır rejimi tarafından 7 yıl boyunca cezaevine atılan Münir, 1965'te yeniden tutuklanıp 9 yıl daha hapis yatmıştı.

Müslüman Kardeşler üyesi Muhammed Mursi, 2012'de Mısır'ın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuş, ertesi yıl askeri darbeyle görevden alınmıştı.

Münir ise 2017'de Mısır hükümetinin kendisine yönelttiği "terörizm" suçlamalarını reddetmişti.

Müslüman Kardeşler ise 2013'te Suriye ve Mısır, 2014'te de Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da "terör örgütü" ilan edilmişti.

Münir, Mısır'daki Abdülfettah Sisi yönetiminin terörizm suçlamalarını 2017'deki röportajında "Eğer darbe hükümeti benim şahsen kanunları çiğneyen veya rejim yanlılarının terörizm dediği herhangi bir eylemimi açıklarsa, dünyadaki her mahkemeye çıkmaya hazırım. Darbe liderinin idare ettiği hükümete muhalefet eden görüşlerin sözlü veya yazılı ifadesi hiçbir zaman terörizm sayılamaz" sözleriyle yanıtlamıştı.

Münir, temmuzda Reuters'a verdiği demeçteyse şu ifadeyi kullanmıştı:

Sadece şiddet ve silah kullanımını değil, Mısır'da herhangi bir iktidar mücadelesine girmeyi de reddediyoruz.

İhvan'ın içinde olduğu krize nasıl karşı nasıl harekete geçileceğine dair iç bölünmeler yaşadığını açıklayan Münir, "durum istikrara kavuştuğunda" yeni bir liderin seçileceğini bildirmişti.

Münir'in, İstanbul'da yaşayan eski Genel Sekreter Mahmud Hüseyin'le liderlik rekabeti içinde olduğu haberleri yayılmıştı. Mısır'daki bazı İhvan grupları da Münir'in liderliğini tanımıyordu.

Kahire Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmed el-Muslimani, geçen ay Şarku'l Avsat'ta yayımlanan makalesinde, Müslüman Kardeşler'deki bölünmeleri şöyle özetlemişti:

Londra Cephesi, Mısır'daki iktidarla flört ederken siyaset ve iktidar hakkında çelişkili mesajlar veriyor. Türkiye'deki Müslüman Kardeşler gruplarından ilki olan Mahmud Hüseyin liderliğindeki İstanbul Cephesi, Londra Cephesi'ni görmezden geliyor ve sadece Kahire Cephesi'ne kur yapıyor. Türkiye'deki ikinci grup olan Kemalistler (Muhammed Kemal Grubu / Değişim Hareketi), Mısır'da iktidarı devirmek için silahlı gücü ve cihadı öne sürüyorlar.

Editör: Yadigar Hanım