Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, BDDK’nın türev işlem, konut kredileri ve nakit döviz pozisyonu yüksek şirketlere TL kredi sınırlandırılması kararları ile ilgili bir televizyon kanalına açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, “Önemli olan bu kararların verdiği mesajlar. Biz diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma ve aldığımız kararların hepsi geçici” dedi.

BDDK'nin son kararı sonrasında şirketlerin kur korumalı mevduata (KKM) yönelebilecekleri, ya da ellerindeki dövizle ithalata ağırlık verip dış ticaret açığını artıracakları gibi eleştirilere cevap veren Nebati, kararın etkisini gördüklerini, “Burada firma sayısından ve belirlenen rakamdan ziyade etkisi ve verdiği mesaj önemli. Biz, piyasada ne oluyor ne bitiyor her şeyin farkındayız ve diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz almasınlar. Aldığımız bütün kararlar daimi kararlar değil. Hepsi geçici. Dövizle işiniz yok, TL ile iş yapın diyoruz” cümleleriyle açıkladı.

Enflasyona endeksli tahvil konusunda yeni bir adım planlamadıklarını dile getirene Nebati, ekonomi yönetiminde fikir ayrılığı gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Nebati, “Yok danışmanlarla kavga etmişim, yok başkasıyla ters düşmüşüm hepsi boş dedikodu. Erdoğan başkanlığında ekonomide eşgüdüm içinde adımlar atıyoruz” diye konuştu.

Ekonomi yönetiminin aldığı caydırıcı kararlara rağmen şirketlerin döviz almaya devam ediyor ettiği bildirildi.

Editör: Yadigar Hanım