Nurcuların yayın organı Yeni Asya gazetesi, bugünkü “Ekonomiyi iflasa götürüyorlar” başlıklı manşetinde Marksist iktisat profesörü Hayri Kozanoğlu’nun ekonomiyle ilgili değerlendirmelerini yer verdi.


Hayri Kozanoğlu’nun Yeni Asya gazetesinde yer alan değerlendirmeleri şöyle:

GELİRLER ARTIP HARCAMALAR KISILMAZSA

“Döviz gelirleri artırılıp harcamalar kısılmazsa birkaç ayda iflas ederiz. Gelirimiz giderimize yetmiyorsa bunu borçlanarak karşılıyoruz. Üstelik bu borçlarımıza faiz de ödüyoruz. Uzun vadeli borçların 12.4 milyar doları kamuya ait olmak üzere 41.7 milyar dolarlık anapara ve faiz ödemesi bulunuyor.”

Günbegün döviz kurları artsa da, şimdilik hem bireyler piyasadan döviz alımı yapabiliyor hem de şu ana kadar dış borç ödemelerinde bir aksama yaşanmadı. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da temel kavramlar üzerinden bu sistemin nasıl işlediğini, önümüzdeki günlerde bizleri ne tür tehlikeler beklediğini örneklerle irdeledi.

Türkiye ekonomisinin durumunu vatandaş Mehmet’in yaşayabileceği olaylarla aktaran Kozanoğlu, “Mehmet bu durumda belki birkaç ay daha idare edebilir. Ancak gelirlerini artıracak veya harcamalarını kısacak bir çözüm bulmadıkça sonunda iflas etmesi kaçınılmaz görünüyor. TCMB rezervleri üzerinden Türkiye ekonomisinin durumu aynı buna benziyor” dedi. Kozanoğlu, dış borçların yeniden takvimlendirilmesini içeren kamucu, halkçı bir programın uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

HAYRİ KOZANOĞLU KİMDİR

ODTÜ Endüstri Mühendisliğini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İşletme Bölümüne araştırma görevlisi olarak girmiştir. Yazar yüksek lisans ve doktorasını ise İşletme Finansmanı konusunda yapmıştır.

Bir ara bürokraside Eximbank'ta görev alan Hayri Kozanoğlu, 1992 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümüne girmiştir.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Eski Başkanı olan Hayri Kozanoğlu halen Marmara üniversitesi İngilizce İktisat politikası bölümünde Profesör’dür.

Kaynak: Odatv.com

Editör: Yadigar Hanım