“Bir sorun olursa biz hemen çözeriz, arkamızda cumhurbaşkanımız var” diyerek Amerika’daki yatırımcılarla görüşen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son olarak Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Cidde’deki Al-Salam Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede işbirlikleri ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konularının görüşüldüğü bildirildi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bulunduğu görüşmenin detayları açıklanmazken, para piyasaları uzmanları ziyareti, "Türkiye, bu yılın başlarında Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı SWAP anlaşmasının bir benzerini Suudi Arabistan ile de yapmak istiyor" şeklinde yorumladı.

Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu, ziyaretin en önemli amacının iki ülkenin karşılıklı döviz takası anlamına gelen “swap” anlaşması olduğunu vurguladı. İktidarın seçime kadar çok büyük bir döviz açığını karşılaması gerektiğini ifade eden Babuşçu, “Minimum 50 milyar dolar para lazım, seçime kadar ülkeyi götürebilmeleri için. Bu görüşmeye de onun için gittiler. Swap yapmak isteyeceklerdir ama ben olmasına çok ihtimal vermiyorum. Haziranda en üst düzey görüşmeler yapıldı direkt Kral Selman bin Abdülaziz geldi buraya yine de olmadı. Ben ABD’nin buna izin vereceğini sanmıyorum.” dedi.

"ZİYARETİN AMACI BORSADAKİ GERİLEMEYİ DURDURMAK"

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent’e göre ise diğer bakanların ziyarete katılmaması konunun borsaya davet olduğunu gösteriyor. Ziyareti Nebati’nin borsadaki gerilemeyi durdurma çabası olarak yorumlayan ayrıca görüşme ile swap anlaşması ihtimalinin de ortada olduğunu söyleyen Başlevent, “Ancak konu swap olsa Merkez Bankası başkanı görüşürdü” ifadelerini kullandı.

İKİLİ İLİŞKİLER KAŞIKÇI CİNAYETİ İLE BOZULMUŞTU

Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Ankara’yla Riyad arasındaki diplomatik ilişkiler bozulmuştu. Erdoğan, Suudi Arabistan hükümetinin ‘üst düzey’ yetkililerini Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını vermekle suçlamıştı. Ayrıca Suudi Arabistan mahkemelerini eleştirerek tahrifat endişesiyle Türkiye’de yürütülen davaya ilişkin kanıtları paylaşmayı reddetmişti ancak, Türkiye ekonomisi zora girince işler değişmiş; hükümet, Kaşıkçı davasını Erdoğan’ın daha önce öldürmekle suçladığı Suudi Arabistan’a devretmişti. Erdoğan, son dönemde yeniden sıcak ilişkilerin kurulduğu Suudi Arabistan’a nisanda ziyarette bulunmuş, Veliaht Prens Selman da haziranda Türkiye’ye gelmişti.

Saray’da yapılan görüşmelerin ardından yayımlanan ortak bildiride, iki ülkenin karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve önündeki zorlukların üstesinden gelinmesini, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele aldıkları belirtilmişti.

Editör: Yadigar Hanım