2022-2023 eğitim öğretim yılının başlaamasına 1 aydan uzun bir zaman kala okul servis ücretlerine zam gündeme geldi. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar, ağustos ayının sonunda yeni fiyatları belirlemek üzere toplanacaklarını açıkladı. Zamla birlikte yıllık servis ücretlerinin en az 6 bin 600 lira olması bekleniyor

Mazota gelen zamlar nedeniyle, servis ücretlerine zammın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Sınar, “Ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda bu yıl da zam gelecek ama ne kadar yapılacağı konusunda bir şey söyleyemiyoruz. Nisan ayından sonra bütün kalemlere zam geldi. Bizim en büyük gider kalemimizde mazot. Daha sonra ise şoför ücretleri, yedek parça, servis bakımları geliyor. Biz yine de halkımızı üzmeyecek bir güncelleme açıklamak istiyoruz. Zammı asgari düzeyde yansıtacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkan Vekili Aziz Baş da zam oranının ne kadar olacağını öngöremediklerini, maliyet artışlarına göre fiyatlarda güncelleme yapılacağını ifade ederek, 15-20 Ağustos tarihleri arasında UKOME’ye yeni fiyat tarifesiyle ilgili tekliflerini sunacaklarını, bu konuda yapılacak olan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Okul servisi ücretleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısıyla belirlenirken, ücret belirlenme aşamasında çeşitli maliyet kalemlerindeki artışlar dikkate alınıyor. Şu anki mevcut tarifede en alt limit olan 0-1 kilometre arası aylık 554 lira olarak fiyatlandırılırken, 25 kilometreyi aşan her kilometre başına 11 lira 62 kuruş ödeme yapılıyor. Ayrıca okul öncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin servislerinde rehber personel zorunluluğu bulunuyor.

Editör: Yadigar Hanım