Aydın Söke’deki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda kuşların üreme ve beslenme bölgesinde, tarla kazanma amacıyla yapılan kazı bölgede balıkçılıkla geçinenler ve çevrecilerin tepkisine neden olurken, 1. Derece Korunan Kuş Cennetindeki tahribatın arkasında bir AKP'li milletvekilinin olduğunu ileri sürüldü.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda, iş makineleri ile 20 metre genişliğinde, 1.5 kilometre uzunluğunda bir kanal açıldı. Balık çiftlikleri ve jeotermal kuyusundan sonra, kuş cennetinde başlayan tahribat, tepkilere neden oldu. Kuşların üreme ve beslenme bölgesindeki tahribatın arkasında AK Partili bir milletvekili ile Söke'nin varlıklı bir ailesinin olduğunu öne süren balıkçılar ve çevreciler, bu sebeple Milli Park yetkililerinin tahribatı görmezden geldiğini savundu.

Bölge halkı, Türkiye'nin en önemli sulak alanları arasında bulunan Büyük Menderes Deltası'nın özellikleri bozulmadan korunması gerekirken, açılan kanal ile bölgenin ekosisteminde büyük yara açıldığını belirterek, "Bu kadar önemli ve güçlü koruma statüleri olmasına rağmen, bu tahribat Milli Parkta nasıl yapılıyor? Bu tahribatı yapanlar nereden güç alarak yapıyor? Ülkemizin biyolojik çeşitlilik açısından en zengin yerlerinden biri olan Milli Park niçin korunmuyor? Zaten kısıtlı kalmış bir doğal alanda üremeye ve beslenmeye çalışan kuşların yaşam alanları niçin tahrip ediliyor" diye sordu.

1. Derece Doğal Sit Kanunu ile korunan bölgenin denizle bağlantıları kesilerek yeni ekim alanları elde etme amacıyla tahrip edildiğini bildirildi.

Editör: Yadigar Hanım