Tarihçi Dr. Naim Babüroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Osmanlı Devleti’nin neden çöktüğünü açıkladı.

Koçi Bey Risalesi’ne vurgu yapan Babüroğlu, Osmanlı Devleti’nin çöküş sebeplerinin orada yazdığını söyledi.

Koçi Bey Risalesi, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu duraklama döneminde Koçi Bey tarafından IV. Murat ve İbrahim'e sunulan eleştirel tarzdaki rapor. Osmanlı'da o döneme kadar padişaha sunulmuş ilk yazılı rapor olma özelliğine sahiptir.

Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasında 8 Sanık Tahliye Edildi Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasında 8 Sanık Tahliye Edildi

KOÇİ BEY KİMDİR?

Koçi Bey, çocuk yaşta iken Arnavutluk’tan devşirilerek Acemi Ocağı’na alınmış, zamanla Enderun’da bazı oda zâbitliklerinde bulunduktan sonra Has Oda’ya yükselerek itimat ve sevgisini kazandığı IV. Murad’ın musâhipleri arasında yer almış veya “mahrem-i hâs”ı olmuştur. Onun ölümüyle yerine geçen kardeşi Sultan İbrâhim’e de bu yolda hizmet verir. Hayatının bundan sonrası için kesin bilgiler olmayıp bu hükümdarın son senelerinde yahut IV. Mehmed’in saltanatının ilk devresinde emekliliğe ayrılıp memleketine döndüğü ve orada öldüğü yolunda bazı tahminler ileri sürülür.

Naim Babüroğlu Koçi Bey’in Risalesi’nde belirttiği hususlara vurgu yaparak, Osmanlı Devleti’nin çöküşünü şöyle anlattı:

“Adam kayırmacılık,

-Yozlaşma,

-Rüşvet,

-Liyakat sistemininin çökmesi.”

Gerçekten Koçi Bey Risalesi’nde Osmanlı Devleti’nin sorunları bu şekilde ifade edilmişti. Naim Babüroğlu’nun açıklamalarının tamamı şöyle:

“Osmanlı Devleti neden çöktü?

Cevabı “Koçi Bey Risalesi”nde:

-Adam kayırmacılık,

-Yozlaşma,

-Rüşvet,

-Liyakat sistemininin çökmesi.

620 yıllık Osmanlı Devleti bu yüzden çöktü.”

Editör: Habererk Habererk