Cumhuriyet gazetesinin yapmış olduğu habere göre, otomotiv piyasasında sıkıntılar uzun süre daha devam edecek. Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğrt. Gör. Anıl Aba konuyla alakalı görüşleri şu şekilde belirtti, “Çip krizi, Asya ile Batı ülkeleri arasındaki ekonomik gerilimler, küresel çapta otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de de otomobillerin yatırım aracı olarak görülmesinden dolayı fiyatları artıyor. Hal böyleyken ben 2024 sonuna kadar otomobil fiyatlarında herhangi bir düşüş olacağını sanmıyorum.”

Sıfır araç almak isteyenlerin sıraya girmesi gerekirken, hemen araç sahibi olmak isteyenler ikinci el araç alıyorlar.  

Dr. Öğrt. Gör. Anıl Aba’ya, “Tedarik zincirinde yaşanan aksama ve yavaşlama stok sorunlarına neden olduğunu ve ülkemizde de döviz ve altın yerine otomobil ve motosikletin yatırım aracı olarak görülmesi zaten var olan stok sorununu daha da arttırdı.” dedi.

Anıl Aba’ya göre otomotiv sektöründeki arz-talep dengesinin de değişimi söz konusu.

Dr. Anıl Aba arz-talep dengesindeki değişimi de şu cümleleriyle vurguladı, “Pazar ekonomilerinde fiyatlar arz ve talebe bağlıdır. Faizlerin düşük, enflasyonun yüksek, ekonominin istikrarsız olması tasarruf yapanları yatırım yapmaya teşvik ediyor ve yönlendiriyor. Birikimleri veya kredi potansiyeli yüksek olanlar gayrimenkul alıyor. Gayrimenkule gücü yetmeyenler otomobil alıyor. Otomobile parası yetmeyenler motosiklet alıyor. Bu işin talep kısmı. Yani, bugün insanlar sadece binip kullanmak için değil spekülatif bir yatırım aracı olarak da otomobil almak istiyorlar. Halbuki ekonomik ömrü 10 yıl olan otomobil aslında arsa gibi iyi bir yatırım aracı değildir.”

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı