Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) geçtiğimiz yılın ekim ayında ortaya çıkan ‘Yabancı Öğrenci Kayıt Skandalı’ndan sonra 2 öğretim görevlisi, 1 şube müdürü ve 2 memurun açığa alındığı soruşturma dosyası hakkında, yargıya intikal eder etmez gizlilik kararı alındığı bildirildi.

Şifre Haber’in gündeme taşıdığı skandalda, Türkiye genelinde yaşanan ve yabancı uyruklu öğrencilerin, bazı çetelerin üniversitedeki bağlantıları aracılığıyla dolandırılarak mağdur edildikleri yönündeki somut iddialar ortaya atılmış, Pamukkale Üniversitesi kayıt işlemleri sırasında da yaşanan usulsüzlüğün farkına varılır varılmaz kayıtların iptal edildiği ve YÖK tarafından başlatılan soruşturma ile 5 görevli açığa alınmıştı.

DOSYA HAKKINDA GİZLİLİK KARARI ALINDI

Pamukkale Üniversitesi'ndeki 5 görevlinin bulunduğu ‘PAÜ Kayıt Skandalı’ dosyasının idari soruşturma süreci tamamlanarak adli makamlara gönderildi.

Haklarında suçlamalar bulunulan 5 görevliden bazılarının ifadelerinde, suçun kendilerine talimat veren veya kendi şifreleriyle işlem yapan yöneticilerde olduğunu belirttiklerini, sanık avukatlarının ise ‘Dosya hakkında gizlilik kararı alındığı’ gerekçesiyle soruşturma aşamasında işlem yapamayacağı öğrenildi.

GİZLİLİK GEREKÇESİNDE ÇETE FAALİYETİ İDDİASI

Gizlilik kararı ile ilgili, 'CMK’nın 153/2 maddesi gereğince ‘Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir. Bu karar ancak aşağıda sayılan suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda verilebilir’ ifadeleri yer alırken, 8 maddelik TCK kapsamındaki suçlar ve bu suçların 5. maddesinde yer alan ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (madde 220)’ ye dayanılarak, böyle bir kararın alınmış olabileceği’ şeklinde yorumlandı.

BASINA YANSIYAN HABERLER KAYNAK GÖSTERİLDİ

Öğretim Elemanları SENDİKASI (ÖGESEN) Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, Şifre Haber ve Pauburada’nın üniversite ile ilgili haberlerini sosyal medya hesabından paylaşarak, ÖSYM Başkanı’nın, bundan böyle yabancı öğrenci alımını tek merkezden sınavla belirleyeceği müjdesini birlikte verdi.

Özkoçak, paylaşımında, “ÖSYM Başkanı duyurdu: 13 yıl aradan sonra bir ilk. Bu habere ve açıklamaya konu işlemin tesisinde hamdolsun az da olsa katkımız oldu. Bir Üniversitede açığa almalar olmuştu Yineliyorum. Devletimiz yarına bırakır ama kimsenin yanına bırakmaz" dedi.

ÖĞRENCİLER HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATIYOR

Kayıt skandalı nedeniyle kayıtları silinen onlarca öğrenci ve velileri de hukuki süreç başlatma kararı aldı. Rusya, Azerbaycan ve Kosova gibi ülkelerden mücadele başatan öğrenciler ve velileri, “Bizim çocuklarımız okullarından dereceyle mezun olmasına ve ilk başvurularında PAÜ’ye kabul edilmelerine rağmen, yaşanan kayıt skandalı nedeniyle iptal gündeme gelince mağdur oldular. Bu yetmemiş gibi, ardından açılan alımlarda ise hak etmedikleri halde tıp ve mühendislik gibi bölümlere onlarca torpilli öğrencinin kaydedildiğini duyuyoruz. Yaşatılan bu mağduriyetlere karşı her türlü hukuki süreci, bir araya gelerek başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

YABANCI ÖĞRENCİ ALIMININ ÖNÜ AÇILMIŞTI

Daha önce Türkiye'deki üniversitelerde açılan kontenjanlara yabancı öğrencilerin girebilmeleri için ya uluslararası geçerliliği olan sınavları geçmiş olmaları ya da üniversitelerin yaptıkları sınavları kazanmaları gerekiyordu. Ancak son yıllarda diploma notuyla da alım yapılmasının önü açılınca bu durum farklı bir rant kapısı haline geldi.

Eğitim danışmanlığı veren bazı şirketlerin yabancı öğrencileri çeşitli bağlantılar yoluyla üniversitelere yerleştirdiği ve bu sayede kazanç elde ettikleri iddiaları basında yer almış, yabancı öğrencilerin özellikle tıp ve diş hekimliği gibi bölümlere yerleşmek istedikleri bildirilmişti.

Editör: Yadigar Hanım