Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nde bilim insanları, yedi ülkede 300 katılımcıyla paranın insanı mutlu edip etmeyeceğine yönelik bir araştırma yaptı.

Deneyde, katılımcıların yarısına 3 ay boyunca harcamaları için 10.000 dolar verildi. Altı ay boyunca izlenen katılımcılar normal hayatlarına devam eden ve para almayan bir grupla karşılaştırıldı. Çalışmanın sonunda, para alan gruptakiler, parayı nasıl harcadıklarına bakılmaksızın kendilerini daha mutlu hissettiklerini bildirdi.

Daily Mail’in haberine göre, mutluluk hisleri, en az paraya sahip olanlar için en yüksekti.

ARAŞTIRMA ZENGİN VE FAKİR ÜLKELERDE YAPILDI

İki anonim varlıklı bağışçı, medya kuruluşu TED ile ortaklaşa PayPal aracılığıyla dünya çapında toplamda 2 milyon dolar dağıttı. 

Üç düşük gelirli ülkeden (Brezilya, Endonezya ve Kenya) ve dört zengin ülkeden (Avustralya, Kanada, ABD ve Birleşik Krallık) alınan üç yüz katılımcı rastgele olarak nakit para dağıtıldı.

Yaşları 21 ile 78 arasında değişen katılımcılar, Aralık 2020’de Twitter aracılığıyla başvurdu ve ortalama gelirleri de 54.394 dolar oldu. Bireyler genellikle iyi eğitimliydi ve yüzde 82’si lisans derecesindeydi.

İnsanların yüzde doksan dokuzu bundan daha az kazandığından, veriler bir kerelik nakit ödemelerin dünya nüfusunun çoğuna fayda sağlayabileceğini ima ediyor. 

PNAS dergisinde yayınlanan çalışma için araştırmacılar, nakit alanların 10.000 doları nasıl harcadıklarını kaydetti ve şimdi herhangi bir belirli satın alma türünün en fazla mutluluğa yol açıp açmadığını inceliyorlar.

Editör: Yadigar Hanım