Pasaportlar; bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) şeklinde çeşitlere ayrılır. Yeşil, gri ve siyah pasaport için pasaport renkleri ve anlamları doğrultusunda karşılanması gereken özel kriterler vardır. Bordo yani umuma mahsus pasaport ise, şartlara uyum gösteren her Türk vatandaşı tarafından edinilebilir.

Bordo pasaport, umumi yani herkese verilen pasaporttur. Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür.

Bordo pasaportu alman durumunda ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere direkt giriş yapman mümkündür. Farklı ülkelere vize başvurusu yapman durumunda ise 38 sayfadan oluşan bu pasaportun üzerine sahip olduğun vizeler işlenir. Bordo pasaportun süresi senin talebine göre 6 ay ile 10 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Umumi pasaport için gerekli belgeler şunlardır:

Otomobil çöp konteynerine çarptı; 4 yaralı Otomobil çöp konteynerine çarptı; 4 yaralı

TC kimlik kartı

Bankaya yatırılan cüzdan bedeli ve pasaport harcının makbuz belgesi

2 tane biyometrik fotoğraf

Reşit olmayan ya da engele sahip kişiler için gerekli olan muvafakatname

Mevcut durumda varsa eski pasaport

Harçtan muaf olmak isteyen öğrenciler için öğrenci belgesi

Yeşil pasaport, 5 yıl süre ile memurlara ve ailelerine verilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirli bir süre dahilinde pek çok ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilir. Yeşil pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır:

TBMM eski bakanlarına ve üyelerine

Kadrolu memur ve kamu görevlilerine

 Görev sürelerince büyükşehirlerdeki il ve ilçe başkanlarına

Devlet sporcusu olan kişilere

Emekli olan eski belediye başkanlarına

Gri pasaport, Gri renkli olan hizmet pasaportu, devleti temsil eden ve devlet işlerinde çalışan kişilerin yurt dışına gitmesi gerektiği zamanlarda verilen pasaport türüdür. Pek çok ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığı sunan bu pasaportu görevli kişiler yalnızca görev süreleri boyunca kullanabilir ve seyahat amaçlı kullanmaları uygun değildir. Gri pasaport alabilecek meslek grupları şunlardır:

Devletin resmi mercileri tarafından görev atanarak yurt dışına gönderilen kişiler

Uluslararası kurumlarda memur statüsünde görev yapanlar

Türkiye Kızılay Cemiyeti ya da Türk Hava Kurumu tarafından görev atanan kişilere ve onların 25 yaşını aşmamış olan çocuklarına gri pasaport verilir.

Editör: Habererk Haber Merkezi