10 Haber yazarı Erdal Sağlam, patronların Merkez Bankası'ndan ne isteyeceğini açıkladı.

Sağlam, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimi ile iş dünyası temsilcilerinin bugün yapacağı toplantıya işaret ederek, toplantıya ilişkin edindiği bilgileri gündeme taşıdı.

Toplantıda, TOBB, TÜSİAD, TESK gibi esnaf ve iş dünyası temsilcilerinin 'düşük faizli kamu kredileri' isteyeceğini aktaran Sağlam, "Merkez Bankası toplantısı öncesi, davet edilen kurumlar geçtiğimiz hafta sonu kendi kurullarında görüşerek önümüzdeki döneme ilişkin taleplerini belirlediler. Öğrendiğimiz kadarıyla krediyle ilgili taleplerin 'düşük faizli ve uzun vadeli krediler' üzerinde yoğunlaştığı, bunun da kamu kredileri olabileceği belirtiliyor” dedi.

Sağlam, İş insanlarının uzun zamandana beri bankaların kredi vermemesinden yakındığına  vurgu  yaparak, ”Seçimden hemen önce başlayan kredi hacmindeki gerileme, seçimden sonra had safhaya ulaştı. Son dönem reel sektörün kredilerde şikayetleri çok artınca, iktidarın isteği üzerine Merkez Bankası ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredi hacminin artırılacağını açıkladı ama bu da şikayetleri gidermedi” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın son kararlarıyla ticari ve bireysel kredilerde faiz oranlarını yükseltip, işletmelerin kullanacağı kredilerin maliyetlerini artırdığına değinen Sağlam, yanı sıra kredi artış sınırını daha da daraltan Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda da söylediği gibi, iç talebe kredi artışlarını daraltarak fren koymak istediğine dikkat çekti.

Editör: Yadigar Hanım